menu

Actief genieten in het uitzonderlijke decor van het dal van de gastvrijheid, Montafon

Montafon is een 39km lang dal, gelegen in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg. Zoals in veel Oostenrijkse dalen speelt het toerisme ook in Montafon een belangrijke rol. Montafon is zowel in de winter als in de zomer zeer geliefd. Waar sommige Oostenrijkse valleien in de zomer wat leeglopen, is hiervan in Montafon geen sprake. Naast wandelen, mountainbiken, klimmen en fietsen heeft Montafon een waaier aan andere activiteiten. De bezoeker zal zich hier geen seconde vervelen. Het gebied rond Montafon heeft meer dan 1100 km bewegwijzerde wandelpaden, lopende tussen de ruige contouren van de omliggende Alpen. Op het einde van het dal liggen verschillende gletsjers, waaruit de rivier de Ill ontspringt. De Ill snijdt kronkelend het Montafondal in twee en stroomt langs verschillende authentieke en cultuurhistorische dorpen verder Vorarlberg door, om uit te monden in de Rijn. In een decor van verschillende Alptoppen, hoger dan 3000 meter, zal de rust en nietigheid je overvallen. Toch bruist Montafon van het leven en zijn de Montafoners in dorpen als Vandans, Schruns, Tschagguns, Gargellen en Gaschurn gekend voor hun gastvrijheid, levensvreugde en goedlachse karakter.

© Montafon Tourismus GmbH – Stefan Kothner

Wandel naar Alp Nova en ontdek de Sura Kees

Trek je wandelschoenen aan. Wie naar Montafon op vakantie gaat, trekt naar één van de mooiste wandelgebieden van Oostenrijk. Een wandeling die je zeker op je programma moet zetten, is de wandeling naar Alp Nova met Sura Kees-proeverij. Maak kennis met deze specialiteit uit Vorarlberg bij Andrea en Andreas Wieser op Alp Nova. De moderne bereidingstechnieken van vandaag past Andreas toe op het uit de 12de eeuw daterende recept. De wandeling staat in het teken van deze kaas en de familie Wieser vertelt, vol fierheid, over het leven op de Alm en hun heerlijk product. Tijdens de wandeling kan je je laten vergezellen door Elisabeth Mangard. Deze wandelgids gidst al 18 jaar en kent de omgeving als haar broekzak. Je bereikt Alp Nova na een tweeënhalf uur durende wandeltocht, die vertrekt aan het Garfrescha bergstation.

De E-bike geeft je in Montafon een duwtje in de rug

De getrainde fietser en mountainbiker kan in Montafon zijn hart helemaal ophalen. Met de opkomst van de E-mountainbike kunnen de minder getrainde fietsers nu ook genieten van de prachtige fietstochten door de Oostenrijkse Alpen. Gids Markus begeleidt je alvast graag door het ongerepte, door Europa beschermde natuurgebied Verwall. Een imponerende, 23 bochten durende busrit neemt je mee over de beroemde Silvretta-Hochalpenstraße. Begin je tocht op 2037 meter met zicht op de gletsjers en de hoogste top van de Silvretta, de kolossale Piz Buin. Fiets via de Zeinisjoch naar de prachtige Kopssee. Kijk de schrikwekkende diepte in, wanneer je over de stuwdam rijdt. Zelfs met een E-mountainbike is dit een tocht voor de echte doorzetters. Op het traject liggen verschillende stopplaatsen. Toch is het pas na de kuitenbijter richting Neue Heilbronner Hütte dat er wat langer wordt gepauzeerd en uitbater Fredi Immler de groep met open armen ontvangt. Terug opgeladen, vervolg je de tocht via het Ganifertal. De kronkelende weg langs de Ill brengt je terug naar je vertrekpunt in het dal.

© Montafon Tourismus GmbH – Andreas Haller

Montafon, waar cultuur en natuur elkaar ontmoeten

De AlpkulTour is een wandeling die je meeneemt in het cultureel verleden van Montafon. Roland Haas, de plaatselijke kunstenaar uit Schruns, creëerde enkele jaren geleden een themawandeling met 11 bijzondere houtsculpturen. De houtsculpturen geven inzicht en een moderne blik op de eeuwenoude cultuur van Montafon. 13 bijzondere locaties doen je nadenken en filosoferen over het leven, het verleden en het heden. Geniet in de Lindauer Hütte op een hoogte van 1744 meter van een stevige regionale specialiteit. Voor je terug afdaalt naar het dal, kun je nog genieten van de botanische alpentuin aan de Lindauer Hütte. Moe maar voldaan keer je, met een rugzak vol bergcultuur, terug naar het dal van Montafon.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen