menu

Waarom worden woningen onder voorbehoud verkocht?

Wanneer jouw zoektocht op de woningmarkt van start is gegaan, is de kans groot dat je woningen tegenkomt die onder voorbehoud verkocht zijn. Dit betekent dat de verkoop van de betreffende woningen nagenoeg rond is, maar er bepaalde details door doorslag kunnen geven. Zo is de hypotheek een belangrijke factor bij het kopen van een huis.

Om de financiering voor een woning rond te krijgen moet de kopende partij een hoop dingen regelen. Zo zal de hypotheekverstrekker een hoop informatie over je willen weten en komt er het nodige papierwerk aan te pas. De financiële situatie van de kopende partij wordt doorgelicht en de waarde van het onderpand dient getaxeerd te worden. In dit artikel kun je ontdekken hoe het verkopen onder voorbehoud precies werkt.

© Pexels.com

Financiële voorwaarden

De financiering is de meest voorkomende ontbindende voorwaarde, maar er zijn nog vele voorwaarden die ook in een voorlopig koopcontract als ontbindende voorwaarde kunnen gelden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de uitslag van de bouwkundige keuring of aan de bedenktijd voor de kopende partij. Wanneer het financieren van het huis de ontbindende voorwaarde is, wordt dit ook wel financieringsvoorbehoud genoemd.

Wanneer de koper de financiën geregeld heeft, kan het huis definitief worden gekocht. Echter, wanneer de financiering niet rond komt en de koper actief toch zijn best heeft gedaan voor de financiering, dan zal de koopovereenkomst niet doorgaan op basis van de ontbindende voorwaarde.

Hoe lang duurt het verkoop onder voorbehoud?

De duur van het verkoop onder voorbehoud hangt af van de ontbindende voorwaarden. Bepaalde termijnen zijn per wet geregeld en verschillen van elkaar. Wanneer het verkoop over voorbehoud gerealiseerd is doordat de financiering de ontbindende voorwaarde is, dan kan het zo’n 6 tot 8 weken duren voordat de deadline is verstreken. Deze tijd krijgt de koper om de financiering voor de woning rond te krijgen en dankzij deze ontbindende voorwaarden wordt de betreffende koper beschermd. Er kan immers geen andere koper toeslaan terwijl hij de financiën aan het regelen is.

Daarnaast is het mogelijk dat de verkoop onder voorbehoud een stuk korter duurt. Wanneer bedenktijd de ontbindende voorwaarde van de koper is, betekent dit dat deze voorwaarde drie dagen geldig is. Deze periode is een stuk korter dan de periode voor het rondkrijgen van de financiering en geeft aan dat er geen vaste tijd voor het verkopen onder voorbehoud is.

Wat moet je doen als je een onder verkocht onder voorbehoud ziet?

Het kan voorkomen dat je jouw ideale woning tegenkomt, maar dat deze onder voorbehoud verkocht is. Soms kun je deze tekst ook tegenkomen via de OVB afkorting. Veel mensen haken dan af en missen hierdoor het huis van hun dromen. Echter, dit hoeft voor jou niet het geval te zijn! Wanneer je in deze situatie zit is het belangrijk om je interesse aan de koper kenbaar te maken. Wanneer de partijen die een voorlopig koopcontract hebben gesloten op basis van de ontbindende voorwaarden er niet uitkomen, heb je direct een streepje voor op andere gegadigden. Zo kun je snel een bod uitbrengen en wordt jouw droomhuis realiteit!

Maak gebruik van ervaringsdeskundigen in het werkveld

Het verkopen of kopen van een woning kan een ingewikkeld proces zijn. Wanneer je zelf het verkoopproces wil uitvoeren, zal je hier een hoop tijd voor moeten vrijmaken. Het kost immers een hoop tijd om alle activiteiten zelf uit te voeren en daarnaast zul je ook een hoop dingen moeten leren. Indien je dit wil voorkomen en achteraf geen vervelende verrassingen tegen wil komen, is het handig om te profiteren van ervaringsdeskundigen. Er zijn een hoop makelaars en andere vastgoedspecialisten die een hele hoop weten over vastgoed gerelateerde zaken en jou hiermee kunnen helpen. Deze service kost natuurlijk geld, maar kan ook voorkomen dat je kostbare fouten maakt.

Tags:

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen