menu

Visum Canada – Wat moet ik allemaal weten?

Reist u binnenkort naar Canada voor uw werk of als toerist? Dan bent u verplicht om voor vertrek een visum of ETA aan te vragen. Lees in onderstaand artikel meer over het ETA Canada.

 

Wat is ETA precies?

Een ETA Canada verschaft u toestemming om naar Canada te vliegen. U dient uw ETA aan te vragen voor uw vertrek. Dit kunt u online doen. Het ETA staat voor Electronic Travel Authorization en wordt beschikbaar gesteld door de Canadese overheid aan iedereen die naar Canada reist en in het bezit is van een paspoort uit de zogenaamde ‘visa exempt countries’. Ook België en Nederland vallen hieronder. Wanneer u in het bezit bent van een ETA kunt u zonder visum naar Canada reizen. De aanvraag van een ETA is ten opzichte van een visum sneller, goedkoper en eenvoudiger te regelen. Sinds de ETA is ingevoerd, heeft u alleen een visum nodig als u van plan bent om langer dan zes maanden in Canada te verblijven, voor studie naar Canada vertrekt of in dienst treedt bij een Canadese werkgever. 

Aanvraagprocedure

Door middel van een digitaal ETA formulier kunt u de aanvraag voor uw ETA volledig online indienen. Meestal wordt de aanvraag binnen 24 uur toegekend, maar het kan in uitzonderlijke gevallen voorkomen dat een ETA-aanvraag enkele dagen op zich laat wachten. Meestal gebeurt dit als het aanvraagsysteem aangeeft dat een aanvraag ook gecontroleerd moet worden door een douanebeambte van de Canadese overheid. Wanneer de ETA aanvraag is goedgekeurd, krijgt de ontvanger een e-mail met een bevestiging dat de aanvraag is toegekend. U mag dan inchecken voor uw vlucht naar Canada en wordt toegelaten aan boord van uw vliegtuig.

Canada
© Pixabay.com

Normaliter zal de Canadese overheid een ETA-aanvraag niet afkeuren, tenzij vermoed wordt dat de reiziger een bedreiging vormt voor de veiligheid of rechtshandhaving binnen Canada. Meestal hebben afgekeurde ETA-aanvragen echter als reden dat de formulieren niet correct zijn ingevuld. Het paspoortnummer is bijvoorbeeld verkeerd overgenomen of een achtergrondvraag is niet naar behoren beantwoord. Wees er op bedacht dat zelfs kleine foutjes een afkeuring van uw ETA-aanvraag tot gevolg kan hebben. U moet zich dan melden bij de Canadese ambassade, voordat u alsnog een ETA krijgt toegewezen.

Kosten ETA

De kosten van een ETA bedragen €19,95 per persoon. Er komen geen extra transactiekosten bij kijken of aanvraagkosten als u betaalt met Bancontact (België) of iDeal (Nederland). Tevens kunt u ook betalen met creditcard of PayPal.

Is ETA nodig bij een tussenlanding in Canada?

Ook als u via Canada op doorreis bent naar een ander land moet u een visum of ETA aanvragen. Hiervoor bestaat geen apart formulier, u kunt gewoon het gebruikelijke aanvraagformulier invullen. 

Hoelang is mijn ETA geldig?

Voor de afgifte van een ETA bestaat een geldigheidstermijn van vijf jaar. Als uw paspoort eerder verloopt, komt ook de ETA te vervallen. U moet dus samen met uw nieuwe paspoort opnieuw een ETA aanvragen. Houd er bovendien steeds rekening mee dat u tijdens de geldigheidstermijn van vijf jaar maximaal zes maanden achtereenvolgens in Canada mag verblijven. De ETA verschaft u de mogelijkheid om meerdere keren naar Canada te reizen, mits u iedere keer binnen zes maanden het land verlaat.

Canada
© Pixabay.com

Visum of ETA?

Of u daadwerkelijk een ETA of een Canadees visum moet aanvragen, hangt af van een aantal factoren. Indien u een dubbele nationaliteit hebt en in het bezit bent van een Canadees paspoort hoeft u niets aan te vragen. Dat geldt ook voor reizigers met een Amerikaans paspoort, maar voor hen geldt wel dezelfde maximale verblijfsduur van 6 maanden. 
Ten slotte wordt ook gekeken langs welke weg u Canada binnenkomt. Alleen reizigers die in Canada aankomen per vliegtuig moeten een ETA aanvragen. Wanneer u met de boot of over land arriveert, hoeft u niets aan te vragen. 

Meer over het ETA Canada

Als u in dienst treedt bij een Canadese werkgever, moet u een Work Permit aanvragen. In deze werkvergunning is tevens uw ETA inbegrepen. De aanvraag van een losse ETA is dan niet meer nodig. 

Als u in Canada gaat studeren, heeft u een Study Permit nodig. In dit studievisum is eveneens een ETA inbegrepen en is tevens uw reistoestemming om naar Canada te reizen. 

Voor Canada gelden verschillende soorten visa. Bekijk daarom goed welke variant van toepassing is op uw situatie voordat u een visum aanvraagt.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen