menu

Veilig vrijen op reis

De grootste risico’s van onveilig vrijen liggen bij jongeren niet zozeer in een ongewenste zwangerschap of het besmet raken met het Hiv-virus, maar vooral in de andere geslachtsziekten. Chlamydia, een zeer actieve bacterie, staat daarbij onbetwist op nummer één. Ieder jaar komen er landelijk zo’n 60.000 nieuwe Chlamydiabesmettingen bij. Het vervelende is dat deze aandoening weinig klachten geeft, maar bij vrouwen later wel tot onvruchtbaarheid kan leiden en dus een reëel gezondheidsrisico vormt.

Veilig vrijen op reis

© Pixabay.com

Soa

Chlamydia is een besmettelijke seksueel overdraagbare aandoening. Het is de meest voorkomende soa waarbij de meeste mensen niet weten dat ze het dragen. Dit betekent dat je ook aan anderen overdraagt zonder dat je het weet. Mogelijke klachten zijn een branderig gevoel bij plassen en afscheiding uit penis of vagina. Bij een ernstige ontsteking in onderbuik of bekken kan de vrouw onvruchtbaar worden. De soa wordt behandeld met antibiotica. Een soa-test gebeurt door onderzoek van het bloed, urine of slijmvlies. Bij de meeste soa’s kun je je vanaf drie weken na besmetting laten testen. Een hiv-test kan pas na drie maanden. De test kan bij de huisarts of GGD.

Veiligheid

Veilig vrijen is zeker noodzakelijk bij wisselende seksuele contacten. Op vakanties lopen veel mensen een seksueel overdraagbare aandoening op. Warm weer, strand en alcohol prikkelt mensen en de kans op besmetting op een soa of hiv-infectie bij onveilig vrijen is groot.

Condooms

Ze omdoen verpest de sfeer, ze zitten niet lekker en met die soa’s zal het wel meevallen. Uit het recente rapport Seksuele gezondheid in Nederland 2017van kenniscentrum Rutgers blijkt dat 42 procent van de mannen en 55 procent van de vrouwen geen condoom gebruikten bij hun laatste onenightstand. Uit het onderzoek blijkt dat het condoomgebruik afneemt naarmate mensen ouder worden. En dat binnen langdurige relaties ongeveer een op de drie ervoor kiest om in het begin condooms te gebruiken, maar hier na korte tijd mee stopt, vaak zonder te zijn getest.

Instanties als de GGD, Rutgers en SOA Aids Nederland wijzen al jaren op de gevaren van soa’s en hiv en het gebruik van condooms. Een condoom kopen is belangrijk voor de veiligheid, maar het moet wel goed passen. Een condoom dat te strak zit is namelijk moeilijk af te rollen, kan afknellen, erectieproblemen veroorzaken en de kans op scheuren is groter. Zodra een condoom te ruim is, kan hij afglijden tijdens het vrijen. Door de omtrek in erectie te meten, bepaal je de juiste maat. 

Tags:

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen