menu

Vaticaanstad Rome

Deze ‘stad’ is eigenlijk een land, meer bepaald het kleinste onafhankelijke land ter wereld. Het werd opgericht in 1929 en is in 1984 toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier bevindt zich de hoofdzetel van de Rooms-katholieke Kerk. Het staatshoofd is de paus, en momenteel dus paus Benedictus XVI.,

Het land heeft eveneens het minste aantal inwoners ter wereld. Er woonden zo’n 829 mensen in 2009 en ze vertoeven allemaal in het Vaticaan. Vooral geestelijken uiteraard, en ook de Zwitserse garde. Bijna alle mensen die er wonen hebben een dubbele nationaliteit. Ze behouden hun oorspronkelijke nationaliteit, want de meesten werken er maar tijdelijk.

Het Vaticaan heeft een eigen uitgave van de euro (met de paus erop afgebeeld) en een officiële website, radiostation en satteliet-tv. Ook een eigen dagblad is aanwezig, namelijk L’Osservatore Romano.Vaticaanstad is ook in het bezit van een eigen bestuursdienst.

De wetgevende macht wordt uitgeoefend door de Pauselijke Commissie voor de Staat Vaticaanstad, bestaande uit vijf kardinalen en een president. De rechterlijke macht kent een Rechtbank van Eerste Aanleg, een Hof van Beroep en een Hof van Cassatie. De uitvoerende macht wordt dan weer uitgeoefend door het Bestuur van de Staat Vaticaanstad.

Er is ook een eigen politiedienst en brandweerafdeling. De Zwitserse garde staat in voor de veiligheid van de paus.Een bezoekje aan de toeristische dienst kan je helpen een gepaste route uit te stippelen, zodat je toch niks mist van deze prachtige stad, euh… dit prachtig land.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen