menu

Toscane

Als je het troosteloze weer in ons Belgenland beu bent, dan is Toscane een ideale vakantiebestemming.

Italië heeft over het algemeen een Middellandse-Zeeklimaat. Dit subtropisch klimaat zorgt voor warme, droge zomers. Van juni tot september is het er gemiddeld 30°, ideale temperaturen om ’s morgens buiten bij te ontbijten, te zonnebaden en te zwemmen. Je kan Toscane ook bezoeken bij minder zwoele temperaturen. Wie in september en oktober gaat, kan er de druivenpluk meemaken. In november zijn de olijven aan de beurt.

Wij verbleven er in een Italiaans landhuis, La Fattoria di Basciano. Ons appartement was ruim, proper en met het nodige basiscomfort. We worden er omringd door de omliggende zachtglooiende heuvels en vanuit het zwembad hebben we zicht op de stadjes Rufina en Montebonello. De Chianti Rufina rijpt hier twee jaar op vat en zes maanden in de fles op de vele wijnboerderijen.

Naast zonnebaden, zwemmen, wandelen, luieren, barbecueën en genieten van het buitenleven, bezoeken we er ook enkele historische steden. We combineren een daguitstap naar Siena en San Gimignano, de Toren van Pisa en Lucca. Tot slot sluiten we onze vakantie af met een driedaagse citytrip in Firenze.

Een vakantie in Toscane dat betekent rust, zon, warme zwoele zomeravonden, ’s morgens buiten ontbijten en ’s avonds de barbecue aansteken, lekkere wijn,… een vakantie om bij weg te dromen.

Vakantiehuisje tussen de wijngaarden

La vita è bella, zeker in Toscane! Als je kan leven als god in Frankrijk, dan kan je dat zeker ook in Toscane! Het zonovergoten Toscane ligt in Midden-Italië. Ons vakantiehuisje voor deze vakantie ligt midden in de zachtglooiende heuvels, op een 20-tal kilometers van Firenze.

Na een lange reisdag bereiken we het plaatsje Montebonello. Vanuit Montebonello leidt een tweeënhalf kilometer lange stoffige veldweg naar ons vakantiehuisje. We rijden tussen de wijngaarden en boomgaarden van appels, peren en olijven, die nog niet rijp zijn voor de pluk.

Het huis bestaat uit enkele appartementen, alle in landelijke stijl. Het is voorzien van een groot terras vanwaar je 180° het weidse landschap kan inkijken. Dit wordt de plaats waar we de volgende dagen zullen ontbijten en dineren. Op onze eerste avond mogen we al direct genieten van een warme, zwoele zomeravond. Ook al is het een beetje te warm, het doet deugd na de koude en verwaterde zomermaand die we in België al hebben gehad. Toscane is een populaire vakantiebestemming en toch is het er heel rustig. De toeristen zitten verspreid in de vakantiehuisjes her en der in het weidse landschap.

De volgende dag worden we op onze eerste vakantiedag getracteerd op een hevig onweder. Je ziet geen hand voor ogen en er zit niks anders op dan met een boekje in een hoekje te kruipen. De volgende dagen is het echter terug prachtig weer en kunnen we ruimschoots genieten van het zwembad.

Vanuit onze tuinstoel kijken we uit over de wijngaarden, met diep beneden in het dal Montebonello en Rufina. De barbecue wordt meermaals aangestoken en we slaan een voorraadje Chianti wijn in bij onze gastvrouw Christina, voor de komende vakantiedagen.

Wandelen tussen wijngaarden en olijfbomen

Vermits wij geen echte zonnekloppers zijn – die uren aan het zwembad kunnen liggen zonder eens de benen te strekken – wisselen wij het luieren aan en ploeteren in het zwembad af met een wandeling in de omgeving.

De Chiantistreek is een groene regio met zachtglooiende heuvels vol wijngaarden, olijfbomen en cipressen. Her en der verspreid zijn er kleine landbouwdorpjes, boerderijen en wijndomeinen.

Wij wandelen er door de wijngaarden in de nabijheid van ons vakantiehuis. Ze zijn de eigendom van de eigenares van de Fattoria di Basciano, waar wij logeren. Wanneer we even binnenkijken in de wijnkelder in de buurt, worden we met vriendelijke gebaren binnengehaald. Een uitgebreide rondleiding zit er niet in. Giacomo spreekt geen woord Engels, maar we mogen een kijkje nemen waar de wijntonnen worden opgeslagen. De geur van rode wijn komt ons tegemoet. Ze zijn de wijn uit de wijnsilo’s aan het overtappen in tonnen. Wellicht dat die silo’s vrij moeten zijn tegen dat de druivenoogst eraan komt.

We zetten onze wandeltocht verder over de veldweg die kronkelt door de heuvels. Hier en daar staat er een boerderij of een gelijkaardig vakantiehuisje als het onze. Wijk je van het pad af, dan draag je best gesloten schoeisel. Meermaals springt er een hagedis of een salamanderachtig diertje voor onze voeten weg.

We schieten er pareltjes van foto’s en zakken af naar het dorp. Voor ons middagmaal gaan we er langs in de plaatselijke “patisseria”. De patisserie is er ook heerlijk en naast belegde broodjes en koffiekoeken is er ook een bar waar je koffie en drank kan bestellen. We nuttigen onze lunch op het terras en sluiten af met een toetje; een op artisanale wijze vervaardigde, overheerlijke “gelato”.

Historische steden

Na enkele dagen luieren, zonnen, zwemmen en wandelen verlaten we het grote landbouwdorp Rufina voor een bezoek aan Siena en San Gimignano.

Tussen Firenze en Siena strekken zich de heuvels uit van de Chiantistreek. Daar leer je de typische karaktertrekken van het Toscaanse landschap kennen. De zachtglooiende heuvels met wijngaarden, olijfbomen en cipressen, oude Toscaanse villa’s en landhuizen, kleine landbouwdorpen, boerderijen en wijndomeinen.

Siena bezoeken

We bezoeken eerst Siena. We starten onze stadswandeling op de Piazza del Campo en aanschouwen het gotische stadhuis Palazzo Pubblico. Al vlug verdwalen we in de middeleeuwse straatjes en pleintjes met okergele en roze paleizen. De gebouwen zijn majestueus en wanneer we de rand van de stad bereiken, krijgen we zicht op de stadsomwalling en het omliggende heuvelland. Hier merken we dat Siena gebouwd is op zeven heuvels. We verorberen er een panini en zetten dan aan richting San Gimignano.

» Ontdek alles over Siena

Toscane bezoeken zonder het mooie en charmante Siena gezien te hebben, is een doodzonde. Het beroemdste feest van Toscane vindt hier plaats; de Palio. Dit ruiterfestijn gaat door op 2 juli en 16 augustus. Gezeten op ongezadelde paarden gaan de ruiters van de verschillende wijken de wedstrijd aan.

Enkele bezienswaardigheden

De Piazza del Campo

Dit plein heeft de vorm van een waaier of een schelp en is geplaveid in rode stenen. Het is omgeven door cafés, restaurants en herenhuizen. Het vormt het hart van de stad en het waaiert uit voor het Palazzo Pubblico. Je vindt er een kopie van de oorspronkelijke fontein, Fonte Gaia. Het is hier dat twee keer per jaar de Palio doorgaat.

Palazzo Pubblico

Dit historische gebouw in gotische stijl is nog steeds het stadhuis van de stad. De Torre del Mangia is een middeleeuwse klokkentoren van waarop je een mooi zicht hebt op de stad en het omgevende Toscaanse landschap. In het museum kan je er fresco’s en schilderingen van de Sienese school bewonderen.

Het museum en de toren zijn elke dag te bezoeken tegen betaling.

De Duomo

Ook Siena heeft zijn duomo die je dagelijks kan bezoeken tegen betaling. Het kruisgewelf wordt ondersteund door zwart-wit gestreepte marmeren pilaren en het blauwe koepeldak is beschilderd met gouden sterren. Buiten op het plein zie je de gevel van het onvoltooide schip. Zo groot had het bouwwerk dus in werkelijkheid moeten worden. De kathedraal heeft een fraai interieur met beelden van Pisano, Michelangelo en Donatello, fresco’s, een mooie marmeren vloer,…

San Gimignano bezoeken

Reeds in de verte, op de weg van Siena naar San Gimignano, doemen de vele torens van de stad op. De Piazza della Cisterna is het hart van de oude stad. Het is een schilderachtige stad in middeleeuwse stijl met vele souvenierwinkeltjes en op elke hoek van de straat een lekkere “gelateria”. Na onze dagelijkse gelati te hebben verorberd, kopen we ook nog een panforte. Dit kerstgebak, typisch voor de streek, is een hartig beslag vermengt met cacao, noten, hazelnoten, amandelen en kruiden.

» Ontdek alles over San Gimignano

De skyline van San Gimignano wordt gevormd door de 14 kolossale middeleeuwse torens die de stad rijk is. Het is de best bewaard gebleven middeleeuwse stad van Italië en in die tijd prijkten er nog 76 torens. De stad staat op de lijst van het wereldpatrimonium dat door de Unesco beschermd wordt.

Er zijn twee mogelijke verklaringen voor de hoogte van de torens. Een eerste mogelijkheid is dat de families mekaar, omwille van de prestige, trachten te overtreffen door een zo hoog mogelijke toren te bouwen. Een andere mogelijkheid is dat de torens dienst deden als ruimte waar de gekleurde textielstof kon drogen en de kleur fixeren, beschut tegen stof en zon. Vermits in het kleine stadje de textielfabrikanten niet in de breedte konden bouwen, deden ze dat dus in de hoogte.

De stad kende niet enkel door zijn textielproduktie economische bloei. Pelgrims op weg naar Rome hielden hier ook halt voor een rustpauze.

Enkele bezienswaardigheden:

Piazza della Cisterna

Dit plein vormt het centrum van de stad en heeft in het midden een waterput. Het plein wordt omgeven door torens en middeleeuwse paleizen. Het is alsof de tijd hier is blijven stilstaan.

Piazza del Duomo

Van de Piazza della Cisterna kan je verder wandelen naar de aanpalende Piazza del Duomo. Het plein wordt omgeven door paleizen en zeven torens die naar de hemel reiken. Je vindt er de Romaanse, driebeukige kerk; de Collegiata di Santa Maria Assunta.

Het Palazzo del Popolo

Eén van de paleizen op de Piazza del Duomo is het Palazzo Popolo. Het is het gemeentehuis en geeft toegang tot de hoogste toren van San Gimignano, de Torre Grossa. Het herbergt ook het Museo Civico en een aantal erotische fresco’s, die tot in de details het intieme leven van een koppel uit die tijd tonen.

Via San Giovanni

Voor lekkere gelateria’s en souvenierwinkeltjes moet je vooral in deze hoofdstraat zijn. Toch spreken ook de kleine zijstraatjes of de klim naar de stadsmuren tot de verbeelding.

Zo rustig als het Toscaanse landschap is, des te drukker zijn de middeleeuwse stadjes. De vele toeristen die her en der verspreid zitten in de vakantiehuisjes in het Toscaanse landschap lijken hier samen te stromen.

Citytrip Firenze

Onze vakantie sluiten we af met een citytrip in Firenze. Na ons verblijf in landelijke sfeer, verblijven we er drie nachten in een super modern hotel.
» Citytrip Firenze

Winkeltip: op zoek naar een reisgids Toscane? Bekijk dan deze (online) gids eens:

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen