menu

Tempels van het Forum Boarium – Rome

De letterlijke vertaling van dit oudste forum van Rome is: ‘Rundermarkt’. Hier vond dan ook de veemarkt plaats in het Oude Rome. Het is gelegen tussen 3 heuvels, namelijk de Palatijn, de Capitolijn en de Aventijn, vlak aan de Tiber.,

Bovendien lag de Portus Tiberinus, een belangrijke haven van de stad, hier ook aan het forum, waardoor er heel wat activiteit was en heel wat mensen in deze buurt kwamen wonen. Je vond er dus naast opslagplaatsen, zuilengalerijen ook woonhuizen.

In diezelfde haven werd zout verhandeld en dat werd dan langs de Via Salaria overgebracht naar andere delen van Italië.Van tempels kreeg men op dit forum niet genoeg. Je kon er tempels vinden ter ere van Hercules Invictus, Fortuna, Mater Matuta, Portunus en Prudicitia Patricia.

De tempel van Hercules Victor bijvoorbeeld is een van de best bewaarde tempels van die tijd. Het is een klein rond gebouw, bestaande uit twintig Korinthische zuilen geplaatst rond een centrale kamer waar het beeld van Hercules stond. Dit alles naar een ontwerp van een zekere Hermodorus van Salamis.

Als voorbeeld van een rechthoekige tempel kunnen we de tempel van Portunus aanhalen. De god Portunus was de beschermer van de havens en alle zeelieden. Oorspronkelijk dateert deze tempel uit de 6de eeuw voor Christus, maar deze werd nog gerestaureerd in 80 voor Christus.

Als laatste voorbeeld kunnen we nog vermelden dat naast de tempel van Hercules Invictus dan weer het altaar Ara Maxima Herculis te bewonderen was. Dit laatste monument dateert uit de 6de of 5de eeuw voor Christus en werd verwoest in de grote brand van 64. Het werd echter herbouwd en stond er zeker nog tot de 4de eeuw.

Het Forum Boarium heeft ook de oudste bekende gladiatorenspelen op zijn naam staan. Decimus Junius Brutus Scaeva organiseerde dit in 264 voor Christus hier lijkspelen om zijn overleden vader te eren. Drie paar slaven moesten toen als gladiator optreden.Momenteel is het gebied rond dit Forum Boarium gekend als de Piazza Bocca della Verità.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen