menu

Tempel van Venus en Roma Rome

Dit was de grootste tempel van Rome en hij is ontworpen door keizer Hadrianus. De bouw is begonnen in 121, hij werd ingewijd in 135 maar het was Antoninus Pius die het monument voltooide in 141.,

De tempel zelf is gewijd aan de godinnen Venus Felix (‘de gelukkige Venus’ voor niet-polyglotten) en Roma Aeterna (‘het eeuwige Rome’). Venus was onder andere de Romeinse godin van de liefde en ze werd later vergeleken met de Griekse Godin Afrodite. Roma was de personificatie van Rome zelf en eveneens het symbool van onder andere welvaart en overwinning.

De tempel bevat twee tempelkamers (cellae) die symmetrisch zijn en met hun rug tegen elkaar staan. Vooraan waren er tien zuilen van wit marmer. De tempelkamers binnen deze zuilen hadden beiden weer vier zuilen aan de voorkant. Binnen elke cella was een enorm beeld te zien tegen de gemeenschappelijke achterwand. Een was van Roma, gezeten op een troon en het andere beeld was van Venus die ook neerzat.

De tempel zelf was van baksteen, afgewerkt met wit marmer.Binnen de cella van Venus bevond zich ook nog een altaar. Hier konden pas getrouwde koppels hun offers brengen. Aan de zijkanten bevonden zich grote zilveren beelden van Marcus Aurelius en Faustina.

De tempel werd een paar keer gerestaureerd. In 307 na een ernstige brand door keizer Maxentius. Daarna vond in de 9de eeuw een zware aardbeving plaats, waarna rond 850 Paus Leo IV de Santa Maria Nova op deze ruïnes liet bouwen. In 1612 werd de tempel ten slotte omgebouwd tot de Santa Francesca Romana.

Vandaag de dag zijn er nog enkele zuilen te zien en een gedeelte van de grote nis aan de oostkant waar het beeld van Venus heeft gestaan. Er zijn nu buxusboompjes te zien waar op de plaatsen waar vroeger zuilen stonden.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen