menu

Superbenen op Col de la Morte

In tegenstelling tot andere jaren is er dit jaar gekozen voor rondritten. Niet direct mijn leukste manier van klimmen maar soms kan het niet anders. Een rondrit is altijd een dubbeltje op zijn kant. Eenmaal je de eerste col over bent, is er vaak geen ontkomen meer aan.

Voor vandaag is het volgende gepland: Col d'Ornon – afdaling naar Valbonnais – verder via Siévoz, Oris en Rattier – Col de la Morte – afdaling tot in Séchilienne – klimmen tot in Bourg d'Oisans. Zonder problemen moeten er dan 103 kilometer op de teller staan.

Vermits ik de Col d'Ornon al van de vorige keer ken, gaat het relatief vlot en hebben Marc en Eddy boven niet te lang moeten wachten op mij. Na een afdaling langs de andere kant van de Col d'Ornon en nog wat overgangswegen komen we aan in het dorpje Valbonnais.

Vervolgens rijden we naar de voet van de Col de la Morte en zo'n tussenstuk tussen 2 cols is vaak verraderlijk. Het is nooit plat en soms wisselen hevige hellingen af met korte afdalingen. Na eerst de drinkbussen gevuld te hebben met wat bronwater, zijn we vertrokken voor de klim van de Col de la Morte.

De klim is soms steil, zeker naar het einde toe, maar is niet echt lang. Deze start op ongeveer 955 meter en er moet slechts een hoogteverschil overbrugd worden van een goede 400m. Indien men de klim van langs de andere kant zou doen, zou men starten op 390 m hoogte en bijgevolg dus 950 meter hoogteverschil moeten overbruggen. We hebben dus een zeer lange afdaling voor de boeg en eenmaal aangekomen in Séchilienne kunnen we even uitrusten en genieten van de Dauphiné Libéré die juist passeert.

Eenmaal het schouwspel voorbij zijn Eddy en ik terug gekeerd naar Bourg d'Oisans en is Marc nog als toetje Col Luitel gaan beklimmen. Tijdens de terugweg valt op dat ik steeds voor Eddy rij en toen Eddy dan ook nog moest lossen, zijn er twee mogelijkheden: of ik heb superbenen, of Eddy heeft een appelflauwte. Ik hou het op een combinatie van beide omdat ik al de ganse rit goed bezig was.

Wat de terugweg betreft, merk je dat de weg in Séchilienne start op 390 m hoogte en aankomt in Bourg d'Oisans op 700m hoogte. Dit zijn stukken die nergens in boeken beschreven staan maar waar iemand nog aardig kan afzien.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen