menu

Skikledij

Door de jaren heen zijn we meer en meer op onze skikledij gaan letten. Te koud of te warm hebben tijdens het skiën kan immers de sfeer aardig bederven.

In tegenstelling tot onze keuze van een skihelm en skibril hoeft goede skikledij echt geen tocht naar de winkel te betekenen. Het belangrijkste is dat je warm en droog blijft de dag door. En veel van die spullen liggen vast en zeker al in je kast.

Enkele van onze tips:

  • Vermijd alvast kleren van katoen zoals jeansbroeken en bepaalde sweaters, zeker als die in direct contact staan met je huid. Deze kleren zijn immers echte absorbeerders van zweet en eenmaal je ondergoed nat krijg je koud en krijg je deze nog moeilijk terug droog.
  • Draag dunne kousen uit wol of acryl. Dikke kousen of twee paar kousen aandoen is echt niet nodig. Ze veroorzaken alleen maar pijn.

Maak je je op voor een dagje skiën, zeker bij koud weer, dan is er eigenlijk maar één gouden regel: kleed je in lagen! Dit geeft je in de loop van de dag ook de mogelijkheid om eventueel iets uit te doen, wanneer de temperatuur zou stijgen.

  • Onderste laag: dit is de laag direct tegen de huid. Doe ondergoed aan gemaakt uit synthetisch materiaal, zoals polyester, die ook ademend is. Dit houdt je warm, droog en comfortabel op de piste.
  • Middelste laag: dit houdt in pulls, sweaters en T-shirts. Het doel van deze kledij is vooral om je lichaamswarmte te behouden en de koude te weren. Een voorbeeld van heel goed materiaal is fleece.
  • Beschermende laag: meestal je skipak of broek en vest. Moet je gewoon beschermen tegen de elementen van de winter. Let er op dat je vest geen water doorlaat, je beschermt tegen de wind en je lichaam laat ademen. Tegenwoordig hebben veel skivesten en skibroeken die je koopt deze eigenschappen al.

Koop je een nieuw skipak of skibroek kijk dan ook eens naar de aanwezigheid van enkele functionele zaken. Zakken, eventueel een kap of een plaats waar je je skipas gemakkelijk kan opbergen.

Naast je skikledij geef je ook best aandacht aan:

  • Hoofdbedekking: wij zijn sterke voorstanders voor het dragen van een skihelm. Het geeft je niet alleen bescherming maar ook een pak warmte. Denk er trouwens aan dat je de meeste lichaamswarmte verliest via je hoofd.
  • Oogbescherming: absoluut noodzakelijk als je gaat skiën. Een goede zonnebril is leuk en staat cool maar je bent het best af met een goede skibril. Deze kan je immers beschermen bij zowel goed als slecht weer.
  • Handbescherming: of je nu kiest voor handschoenen of wanten maakt niet zoveel uit. Zorg dat ze ruim zitten en waterdicht zijn.
  • Schoenen: de meeste ergernissen onstaan vaak m.b.t. de schoenen. Ze spannen, ze doen zeer na een tijdje of je krijgt ze niet goed dicht. Begin alvast met de kousen! Gewone dunne, lange skikousen kunnen al heel wat leed verzachten.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen