menu

Sint-Romboutskathedraal in Mechelen

De machtigste kathedraal van Mechelen dankt zijn naam aan de Ierse missionaris Sint-Rombout of Rumoldus. In de 13e eeuw startte de bouw van de driebeukige kruiskerk met het dwarsschip, het schip en de 3 traveeën. Het was toen al duidelijk dat deze kerk veel groter en indrukwekkender was dan andere parochiekerken. Later zou ze daarom “de kerk van de aartsbisschoppen” worden.

Maar de Sint-Romboutskathedraal kreeg haar indrukwekkende eindvorm pas na enkele bouwcampagnes.In 1335 werd de middenbeuk hoger opgetrokken en het koor vergroot.Daarna werd verder gewerkt aan de toren. In 1500 kwamen de kapellen aan de noordelijke schipzijbeuk.De kathedraal werd in een gotische bouwstijl opgetrokken uit Witte Brabantse zandsteen en Doornikse kalksteen. Ze is maar liefst 118 meter lang en het gewelf 28 meter hoog.

Grote Markt Mechelen

De toren van het bouwwerk is één van de beroemdste in België. Volgens het oorspronkelijke plan zou hij maar liefst 167 meter hoog worden. Maar door geldgebrek werd hij nooit afgewerkt. In 1520 werden de bouwplannen definitief opgeborgen. Daarom is de toren vandaag “maar” 97,28 meter. De beroemde toren heeft 7 niveaus: de kraankamer, de smidsekamer, de klokkenkamer, de uurwerkkamer, de beiaardkamer, de askelder en de SkyWalk. Deze werd in 2009 aangepast voor interactieve bezoeken. Boven op de toren werd een glazen uitkijkpunt geïnstalleerd.

Tijdens de 16e eeuw kreeg de kathedraal enkele tegenslagen te verwerken. Door de godsdienstoorlogen verdween veel van het interieur zoals meubilair en zilverwerk. De inboedel werd verwoest bij de Engelse Furie in 1580. En het Calvinistische bewind aan het einde van de eeuw verwijdert alles wat naar de katholieke eredienst verwijst. In WO II wordt Mechelen gebombardeerd en in 1972 breekt een grote brand uit.

sint romboutskathedraal

Maar de kathedraal overleeft.Vandaag kan je ze nog steeds bezoeken. Het is de thuis van schilderijen van o.a. Michel Coxcie en Gaspard de Crayer. Maar ook van het geweldige doek “Christus aan het kruis” van Antoon Van Dyck. Het hoofdaltaar vormt het pronkstuk van het interieur. Lucas Faydherbe ontwierp het in 1665.

Contact:
Tel: +32 15 29 40 30
E-mail: torensaandedijle@mechelen.be
Adres: Toren aan de Dijle vzw, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen

Waar?
Onder den Toren 12
2800 Mechelen

Meer informatie op www.stedelijkemusea.mechelen.be

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen