menu

San Giovanni in Laterano-basiliek Rome

Deze basiliek met een naam om u tegen te zeggen, is gelegen aan de Piazza del Laterano en ze is een van de zeven pelgrimskerken van Rome. Ze werd opgericht door keizer Constantijn in 313, maar de inwijding vond pas plaats in 324. De huidige basiliek is er een van vele aanpassingen.,

Vroegere constructies en aanpassingen aan het gebouw op deze plaats werden vernield door oorlog, aardbevingen en brand. De kerk die we vandaag kunnen bezichtigen is een laatste keer ingrijpend aangepast in 1646 door de architect Francesco Borromini. De gevel aan de zuidkant is pas in de 18de eeuw toegevoegd door Alessandro Galilei.

Het aangrenzende Lateraans Paleis was voor de verplaatsing naar Avignon in 1309 de officiële verblijfplaats van de paus. Later is de paus dan teruggekeerd naar Vaticaanstad. De kerk bleef wel Rome’s belangrijkste kathedraal.Het meest herkenbare deel van de basiliek is de oostkant. Het werd onder andere getoond in de film de Roman Holiday. Jezus en zijn apostelen zijn te zien aan de bovenkant, weliswaar hun stenen uitvoering.

Uiteraard zijn er ondanks de vele drastische aanpassingen ook nog enkele oude elementen terug te vinden in de basiliek. Onder andere een fragment van een 14de eeuws fresco van paus Bonifacius VIII. De graftomben van 6 pausen zijn er ook terug te vinden, met als laatste het lichaam van Leo VIII. Later werden de pausen begraven in de Sint-Pietersbasiliek.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen