Niettegenstaande de luchthavens Heathrow, Atlanta e.d. groter zouden moeten zijn, lijkt de landingsbaan voor het eerst eindeloos. We landen met een vaart en blijven maar volle gas doorrijden. We bollen uit tot aan de gate. We vinden al snel de juiste trein naar Roma Termini, waar ons hotel UNA Rome op wandelafstand vandaan ligt en onze citytrip kan beginnen.
Kerken om in te schuilen
We logeren in het noordoostelijke deel van de stad nabij de Piazza Della Repubblica en vermits het onophoudelijk aan het regenen is, besluiten we om eerst de omgeving te gaan verkennen. We nemen de metro en stappen enkele haltes verder af op de Piazza di Spagna.
In de straten rond de piazza met zijn luxueuze en veel te dure winkels, dwalen we nog even rond tot we de grootste en meest beroemde fontein van Rome bereiken, de Trevifontein. In de zon zouden Neptunus en zijn twee tritons beter tot hun recht komen.
We lopen in zuidwestelijke richting weg van de Trevifontein en bereiken als eerste het Pantheon. Dit antieke gebouw is de tempel voor alle goden. Ook bij warmere temperaturen zal er ongetwijfeld een grotere bedrijvigheid zijn op de Piazza Navona. Bij dit weer geen overvolle terrasjes en bovendien staat Bernini’s mooiste fontein in de steigers. Gezelliger is het nu in één van de vele koffiehuizen waar menig Italiaan even binnenwipt voor het nuttigen van een snelle, sterke en zwarte espresso.
Vervolgens gaan we nog even op zoek naar de Sant Ignazio di Loyola. Deze barokke jezuïetenkerk doet onze mond terug openvallen van verbazing. Zo’n pracht en praal hebben we nog nooit gezien. Edelstenen, marmer, verguldsel, het houdt gewoon niet op, om nog maar te zwijgen van de illusionaire schildering op het platte plafond, waardoor het lijkt alsof het een koepel is.
Om het af te leren doen we die dag nog één kerk aan. We beginnen zo het gevoel te krijgen dat we die dag onze portie kerken wel hebben gehad. Bovendien zijn we die dag er terug stevig in gevlogen met bezoeken. Als je dan toch uit de ontelbare kerken een keuze moet maken, is de Santa Maria Maggiore meer dan de moeite waard. Met zijn rijkelijk versierde kapellen en koepels en schitterende mozaïeken terug een toonbeeld van ongeziene pracht en praal.
Het oude centrum
Het oude centrum is het centrale deel van Rome en wij gaan er terug met de metro naar toe. We stappen af aan het Colosseum. Veerle hijst haar zwangere buik de trappen op en eenmaal boven hebben we een goed zicht op het amfitheater. Doordat de arenavloer niet meer intact is, kijk je recht in de gangen en kooien waar de wilde dieren verbleven alvorens ze de strijd aangingen met de gladiatoren.
Het is belangrijk dat je je toegangsticket voor het Colosseum niet onmiddellijk weg doet, want je hebt ermee ook toegang tot het Forum Romanum en de Palatijn. Dit hadden we gelukkig nog net op tijd opgemerkt en we zetten te voet aan naar de Romeinse ruïnes.
Een bezoek aan deze ruïnes vraagt wel enkele verbeeldingskracht, vermits van de meeste gebouwen maar bitter weinig is overeind gebleven. Om een beter inzicht te krijgen in de overblijfselen van dit forum besluiten we een audiogids te huren. Niet echt een goed idee om meer overzicht te krijgen.
De uitleg op de band is zo uitgebreid en gaat al snel vervelen. Bovendien moet je de hele geschiedenis van Rome tot in het detail kennen om het echt te kunnen begrijpen. Onze reisgids is dus de beste leidraad bij een bezoek aan het Forum Romanum met zijn vele tempels, basilica en triomfbogen. Hier vonden vele ceremonies plaats, werd er recht gesproken en werd de geld- en goederenhandel geregeld. Als je de Capitolijnse heuvel opklimt, dan zie je de site vanuit vogelperspectief met rechts op de achtergrond het Colosseum. Het Forum Romanum gaat over in de Palatijn. Deze in het groen gelegen ruïnes waren ooit de verblijfplaatsen van de keizers en aristocraten.
Naast ruïnes vind je hier ook mooie fresco’s, het Stadion dat ooit een mooie paleistuin was en een museum waar vele beelden van deze site worden verzameld. Wanneer je deze twee sites hebt doorgewandeld en bezocht, ben je al enige uren later.
Veel energie voor nog verdere bezoeken aan historische monumenten hebben we niet meer. We sluiten de dag af met enkel nog een bezoek aan het Capitool. Het monument voor de eerste koning van Italië, Victor Emanuel, is kolossaal. Michelangelo heeft zijn stempel gedrukt op het ontwerp van deze citadel.
En ook al zijn de Capitolijnse musea niet meer aan ons besteed, we beklimmen toch nog de trap naar Aracoeli en wandelen over het geometrische patroon van de Piazza del Campidoglio.
Op bezoek bij de paus
Vaticaanstad is het deel van Rome dat het verst gelegen is van ons hotel, aan de andere kant van de rivier de Tiber. We nemen de metro naar de kleinste staat ter wereld, de hoofdstad van het katholicisme. Hier werd Petrus gemarteld en begraven.
We starten met een bezoek aan de Vaticaanse Musea. We waren al gewoon geraakt aan de pracht en praal in de vele Romeinse kerken, en worden nu ook nog eens overdonderd door de massa aan kunstvoorwerpen die je hier terugvindt.
Zonder al te diep in detail te treden bij de kunstvoorwerpen, zijn we toch al ruim een drietal uren zoet in dit museum. Het is in deze musea ook dat je de Sixtijnse Kapel en Stanze van Rafaël terugvindt. Voor het bewonderen van deze muurschilderingen en fresco’s ga je wel even zitten. Er is een uitgebreid aanbod aan Egyptische, Griekse, Romeinse en Middeleeuwse kunst. Best maak je op voorhand een selectie van wat je interesseert en wat je wil bezoeken, anders loop je er zeker verloren.
Na uren rondgedwaald te hebben in deze musea, die ooit de paleizen waren van de pausen, gaan we op weg naar de Sint-Pieter basiliek. De belangrijkste kerk en bedevaartsoord van het katholicisme ligt aan het ellipsvormige Sint-Pietersplein, dat omgeven wordt door twee zuilengalerijen die symbool staan voor de moederlijke armen van de katholieke kerk.
Wij bewonderen de basiliek van op de begane grond, maar je kan ook de vele treden beklimmen naar de koepel. Met ons bezoek aan de basiliek sluiten we onze dag in Vaticaanstad af, ook al heeft de wijk Trastevere ongetwijfeld nog meer te bieden.
Aventijn, de zuidelijke heuvel
We bezoeken vandaag een van de zeven heuvels waarop Rome gebouwd is, de Aventijn. De Palatijn en Capitool hebben we reeds eerder bezocht. Deze regio is de groene long van Rome en die kan ze gebruiken. Rome is een drukke stad en het vele verkeer kan wel een buffer gebruiken.
Van op het Parco Savelli op de Aventijn hebben we een goed zicht op de Sint Pieter Basiliek en de stad. Verder is de kerk Santa Sabina er in de buurt en hangen de clementines er aan de bomen.
We dalen terug af naar de Piazza della Bocca della Verita. De mond van de waarheid vind je terug in de Santa Maria in Cosmedin. De toeristen staan er aan te schuiven om hun hand te stoppen in de mond van het aangezicht dat uitgehouwen is in het middeleeuwse putdeksel. Volgens de legende zou de mond dichtklappen als een leugenaar er zijn hand in steekt.
Naast deze kerk met attractie bevinden zich in de buurt ook nog de tempels van het Forum Boarium en de boog van Janus. Deze antieke gebouwen gaan nogal verloren in het drukke verkeer op de piazza.
Voor deze vakantie hebben we de monumenten, kerken en piazza’s wel gehad. Bij mooi weer zou het nog wel aangenaam zijn om te gaan vertoeven in de tuinen van de Villla Borghese, maar dit zit ons niet mee. Het regent terug met buien en in plaats van nu te gaan schuilen in de vele kerken van Rome, zoeken we de winkelstraten op.