menu

Reisverhaal Provence

De Provence heeft heel wat te bieden. Het is er niet alleen heel vaak mooi weer doch er is ook de mogelijkheid tot het ontdekken van heel wat pittoreske dorpjes, wijngaarden of historisch erfgoed. Grote steden als Avignon, Arles of Orange klinken voor velen als bekend in de oren. Genoeg redenen dus om een vakantie richting de Provence te plannen. Meer zelfs, we nemen de fiets mee en gaan de Mont Ventoux meermaals als ochtendritueel beklimmen.

Tijdens onze kampeervakantie hebben we een aantal indrukken en ervaringen neergepend in de vorm van een reisverhaal dat je verder kan ontdekken. Over één ding zijn we het alvast zeker, of je nu op zoek bent naar een stukje authenticiteit, ontspanning, natuur, gastronomie of gewoon wat cultuur wil opsnuiven, in de Provence zit je goed.

Canyons in de Provence

Onze verblijfplaats voor de komende vakantie is Camping de la Pinede in Bedoin. Het is een nette camping die tegen een heuvel aanligt, met ruime kampeerplaatsen in de schaduw van dennen en bomen. Aan de ingang van de camping ligt het openbare zwembad. Het kost ons wel enige moeite om onze haken in de harde, droge ondergrond te krijgen, maar toch heeft deze camping alles wat wij zoeken.

De volgende morgen slaapt Veerle uit en is Bart reeds bij dag en dauw op om de Mont Ventoux met de fiets te beklimmen. Meer informatie over deze fietsvakantie lees je bij fiestvakantie Bedoin.

Eenmaal terug kunnen we ons klaarmaken om de Gorges de la Nesque te bezoeken. Via Flazan kan je vanuit Bedoin op relatief korte afstand daar geraken. De Gorges de la Nesque is een indrukwekkende canyon in de Provence. De woeste kloof maakt enkele bochten in het landschap. Deze hoog oprijzende rotsformaties en groene vegetatie leveren prachtige beelden op en kan je ontdekken via de weg D942, van Sault naar Carpentras. Deze weg slingert langs gapende afgronden, mooie uitzichten en heeft enkele stopplaatsen van waarop je de kloof kan bewonderen.  

’s Avonds gaan we nog een wandeling maken in de omgeving van de camping en verkennen we Bedoin bij valavond. Daarna rest ons nog ons potje koken aan de tent en genieten van een welverdiende rust in onze luxe gezinstent.

 

 

Romeinse ruines

Vandaag hebben we een daguitstap gepland naar Arles. Het belooft een schitterende dag te worden en na ontbijt genomen te hebben in de reeds zachte buitenlucht zetten we aan richting Arles. Arles ligt op ongeveer 80 kilometer van Bedoin.

Bij aankomst kunnen we direct de lokale markt verkennen. Hij loopt rond de vestigingsmuren van de oude stad en is zeer kleurrijk en groot. We vervolgen onze stadswandeling langs het Théatre Antique. We bekijken het van door de omheining en krijgen zo ook al een mooi zicht op het theater. De Kerk Sainte-Trophime is ook een ommetje in de stad waard. Voor een bezoek aan de Arena wachten we tot in de late namiddag. We kopen een ticket voor het bijwonen van een Course Camarguaise.

We zijn ruim op tijd in de Arena en bezoeken die eerst. Daarna aanschouwen we een spektakel van akrobaten die er moeten in slagen om de rond de horens van de stier gebonden koordjes door te snijden en de concarde, de ‘flos’ te pakken. Sommige stieren stuiven nogal wild de arena in en springen zelfs over de afsluiting. Andere kennen het spelletje al en laten zich niet meer opjutten. Ze lopen een rondje en gaan dan post vatten aan de poort langswaar ze de arena hebben betreden. Een tiental stoere mannen in goede conditie rennen doorheen de arena en halen halsbrekende toeren uit om de stieren te ontwijken. De dieren worden hierbij niet verwond. Het gaat hem alleen om het bemachtigen van de concarde van tussen de hoorns van de stier.

Over kalkrotsen en wijnen

Deze morgen staan we op met een bewolkte hemel. Hoe Bart daaronder de Mont Ventoux voor de tweede keer beklommen heeft, kan je lezen in de fietsvakantie Bedoin. Eenmaal terug zetten we aan richting Les Dentelles de Montmirail. Het is een impressionant natuurgebied waar je al van kilometers ver niet kan naastkijken.

Kalkrotsen torenen hoog uit boven de omgeving. Het is even zoeken naar de juiste bestemming om een wandeling te starten, maar eenmaal dat gevonden kunnen we aanzetten. Er zijn verschillende routes, maar wij besluiten de bolletjes te volgen en dat is geen slechte keuze. Ze brengt ons na een dik half uur klauteren tot juist onder de rotsen. De wind waait ons hier stevig rond de oren en het is ook oppassen geblazen waar we onze voeten zetten. Spijtig is wel dat we geen klimmers aan het werk zien want zo dicht bij zo’n machtige rotsen komen zal niet altijd lukken.

Terug aan de voet van Les Dentelles strekken de wijngaarden zich uit. We zetten aan richting Gigondas; een klein, typisch provençaal dorpje waar wijnhandelaars menige winkels hebben. Ze hebben er een mooie kerk en in de typische kleine straatjes met oude huizen is het leuk vertoeven.

 

Bruggen en paleizen in Avignon

Vandaag liggen de plaatsen Orange, Chateauneuf du Pape en Avignon op onze reisroute.

In Orange maken we een stadswandeling langsheen het Théâtre Antique en de Arc de Triomphe. Het is altijd verstandig om eerst eens een ommetje te maken rond een bezienswaardigheid. We beklimmen de trappen en de helling achter het theater en komen zo helemaal achteraan het theater terecht. Door de afsluiting van draad kunnen we er niet in maar we hebben wel een goed zicht op de stenen zitplaatsen die zich in een halfronde kuil, terrasvormig rond het podium bevinden.

Onze volgende stop is in Chateauneuf du Pape. Een klein typisch Provençaals stadje met een kasteelruïne waar enkel nog twee vestigingsmuren bewaard zijn gebleven. Van op de ruïne heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. We wandelen wat door het pittoreske stadje, waar wijnliefhebbers ook aan hun trekken komen.

Onder een brandende zon trekken we verder naar Avignon. Het is duidelijk dat dit een super toeristische plaats is. Het is een komen en gaan van bussen vol toeristen. De stad is omgeven door een vier kilometer lange stadsomwalling met zeven poorten. Onmiddellijk bij het binnengaan van de vestigingsmuur valt het immense Palais des Papes op. Dit pausenpaleis is groot, mooi en nog zeer intact. We bezoeken eerst de tuinen, daarna de kathedraal en maken een wandeling rond het paleis. Je kan ook een bezoek brengen aan de musea in het paleis en op de brug van Avignon gaan, de Pont Saint Bénezet. We dwalen nog wat door de straatjes en lopen nog even over de Place de l’horloge. We hebben vandaag heel wat afgelopen zodat we een aperitiefje en een lekkere maaltijd wel hebben verdiend.

 

Storm op de Mont Ventoux

Op onze laatste vakantiedag wordt voor de derde en laatste keer de Mont Ventoux beklommen met de fiets. Voor meer informatie over dit fietsavontuur kan je terecht bij fietsvakantie Bedoin. Verder brengen we de dag door op de camping. 

Je kan kiezen uit 3 mogelijkheden om de Mont Ventoux te beklimmen. De moeilijkste route is deze die start vanuit Bedoin. Je moet er ook rekening meehouden dat het weer aan de voet van de berg zacht en zonnig kan zijn, terwijl je op de top bijna omver wordt geblazen.

De minst zware route gaat via Sault en komt ook uit bij Chalet Reynard. Vandaar valt deze route samen met de route die start vanuit Bedoin. Via Sault is de klim minder steil en verken je de mooie Gorges de la Nesque. De derde route gaat via Malaucène, dat op een 15-tal kilometer van Bedoin ligt. De Col de la Madeleine doet dienst als opwarmer voor de benen.

Gedreven door Veerle in de volgwagen, duwt Bart zich naar boven en krijgt hij af te rekenen met de krachtige noorden- tot noordwestenwind die er bij wijlen veraderlijk uit de hoek kan komen …
»

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen