menu

Reisverhaal Gelderland

Gelderland is één van de populairste regio’s in Nederland en kan vooral heel wat fietsers en wandelaars bekoren. Zelf trekken we enkele dagen naar de Hoge Veluwe, een bosrijke omgeving met zowel vlakke als heuvelachtige landschappen.,

Oase van rust in de Veluwse Bossen

Die ochtend slapen we uit en wanneer de files zich in Antwerpen al grotendeels hebben opgelost, zetten we aan naar Gelderland. Na een tweetal uur vlakke autosnelweg bereiken we de Veluwse Bossen. We gaan er drie nachten verblijven in het hotel en congrescentrum Papendal.,

Het hotel is een oase van rust. Het ligt midden in de Veluwse bossen nabij Arnhem. Vanuit het restaurant en de bar heb je een mooi zicht op het grote golfterrein en er zijn ook nog andere binnen- en buitensportaccommodaties. Een ideale plaats voor topsporters om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen of andere wedstrijden.

Na een grondige verkenning van het hotel en zijn accommodaties gaan we die namiddag naar Nijmegen. Het is één van de oudste steden van Nederland, gelegen aan de Waal. Het heeft een gezellig, verkeersvrij centrum met vele terrasjes en winkels. We maken er een stadswandeling langsheen het stadhuis, de grote markt en de Waag.

We lopen langsheen Marieke van Nijmegen, onder de kerkboog door naar de Sint Stevenskerk. Vandaar de trappen af richting Waal, de grootste arm van de Rijn. Vervolgens terug omhoog naar het Kronenburgerpark met Kruittoren, een overblijfsel van de stadsmuur. Tot slot is het op deze warme zomerdag aangenaam verpozen op één van de vele terrassen met een fris drankje en enkele bitterballen.

Nederland fietsland

Na een lekker, piekfijn en verkwikkend ontbijt, dat misschien al kon doorgaan voor een brunch, begeven we ons naar het Nationaal park de Hoge Veluwe. De Hoge Veluwe is het grootste natuurreservaat van Nederland en heeft een oppervlakte van 5500 hectare.,

Wij betreden het park langs de ingang in Schaarsbergen. Onze auto blijft achter op de parking en na het betalen van het toegangsgeld kunnen we een fiets nemen en daarmee het park gaan verkennen.

We maken een fietstocht van 30 kilometer doorheen de bossen, heidevelden, grasvlakten, vennen en zandverstuivingen. We houden halt in het bezoekerscentrum, waar je gratis alle informatie vindt over het park en zijn fauna en flora. Voor een bezoek aan het Kröller-Müller museum en het Jachthuis Sint Hubertus moet je betalen. Wij fietsen er langsheen, maar bezoeken het niet.

Cultuurliefhebbers kunnen in het museum schilderijen bewonderen van o.a. Van Gogh, Renoir, Cézanne, Picasso, …, de kunstverzameling van het echtpaar Kröller-Müller, de stichters van het park. Na een fietstocht doorheen dit zuidelijke deel van de Hoge Veluwe bezoeken we nog Arnhem, de hoofdstad van de provincie Gelderland.

Wandelen in de Veluwezoom

Het nationaal park de Veluwezoom is een onderdeel van de Hoge Veluwe. Het is de zuidelijke rand van de Veluwe waar het bosrijke, heuvelachtige landschap overgaat in rivierlandschap.,

Wij begeven ons, terug na een uitgebreid ontbijt, naar het dorp Rheden. Daar is het bezoekerscentrum Veluwezoom gelegen en van daaruit vertrekken er verscheidene wandelroutes. Wij maken er een wandeling van 5,5 km doorheen bossen en heide. De wandeling start aan de achteruitgang van het bezoekerscentrum en keert in een lus daar ook terug.

Op onze weg komen we verscheidene uitkijkpunten tegen en de wildobservatiepost Herikhuizen. Veel wild hebben wij er niet gezien, wel de ruïne van de boerderij Herikhuizen in de open vlakte.

Op het einde van onze tocht passeerden we de befaamde schaapskooi met rieten dak. Ook daar was de herder met zijn 100 Veluwse heideschapen niet thuis, maar op pad in de Veluwezoom.

Noordelijke Veluwe

Na onze wandeling in de zuidelijke Veluwezoom rijden we naar de noordelijke rand van de Hoge Veluwe. We weten eigenlijk niet goed wat ons te wachten staat, maar komen terecht in het toeristische Harderwijk.,

Het is alsof we in een kuststad aan zee zijn beland, maar Harderwijk is gelegen aan het Veluwemeer. Het Veluwemeer is gevormd door de inpoldering van het IJsselmeer en heeft een oppervlakte van 3250 ha. Strand treffen we er niet aan, maar wel een jachthaven en recreatie op het water. Langsheen de Vischpoort, een overblijfsel van de middeleeuwse stadsommuring, lopen we de pittoreske binnenstad in.

Alle stadjes die we tot nu toe bezocht hebben in Gelderland zijn verkeersvrij. Ook hier is het aangenaam wandelen en de terrassen zitten er vol. Wij kiezen die avond een vismenu uit in één van de vele restaurants die er zijn, maar je kunt er ook op café gemakkelijk een hele maaltijd verorberen.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen