menu

Reisverhaal Firenze

Wij sluiten onze 10-daagse vakantie in Toscane af met een citytrip in Florence. Firenze baadt in de zon wanneer wij er op citytrip zijn. We bezoeken de stad in drie dagen. We starten in het middelpunt van de stad met de dom en doopkapel. De volgende dag doen we het wat rustiger aan. We bezoeken er de wijk Oltrarno en verpozen er in de Boboli-tuinen. Tot slot bezoeken we nog enkele pleinen en kerken in deze mooie historische stad.

Firenze baadt in de zon wanneer wij er op citytrip zijn. We bezoeken de stad in drie dagen. We starten in het middelpunt van de stad met de dom en doopkapel. De volgende dag doen we het wat rustiger aan en verpozen we in de Boboli-tuinen. Tot slot bezoeken we nog enkele pleinen en kerken in deze mooie historische stad. Reis je met ons mee?

 

 

 

Wie zich vroeger geen herenhuis in de stad kon veroorloven, ging zich vestigen aan de overkant van de Arno, in de wijk Oltrarno. Vroeger een minderwaardige buurt, nu een ideale plaats voor het uitzoeken van een hotel.

Vermits onze portemonnee de prijzen van de stadskern niet aankan, verblijven we er in een verre van minderwaardig hotel. Iedere ochtend wandelen we tien minuutjes naar het centrum. We flaneren er langs de Arno en beginnen en eindigen de dag met een bezoek aan de Ponte Vecchio.

De Ponte Vecchio is de eerste toeristische attractie van Firenze die we aandoen. Je hebt er zo veel juwelierszaken, dat het haast een onmogelijke zaak is om er een keuze te maken. De brug vormt de rechtstreekse verbinding tussen de historische stadskern en onze wijk.

Over de brug slaan we rechts af en lopen door de gallerij, met zicht op de Arno, naar het Uffizi. Dit is het belangrijkste museum van Firenze, en wellicht ook van Italië, maar het lijkt onbegonnen werk om het te bezoeken. Zowel aan de ticketbalie, als aan de ingang staan er rijen vol mensen te wachten en het lijkt niet vooruit te gaan. Beter eerst reserveren is de boodschap.

Wij zijn geen museumgangers, maar als we een stad bezoeken staat er meestal wel één of twee musea op de verlanglijst. Vermits Uffizi een onbegonnen zaak is, gaan we de hoek om naar de Piazza dei Giudici. Het zit ons niet mee met de musea. Het Museo di Storia della Scienza is slechts voor één derde geopend. Ze zijn er de boel aan het restaureren. We zullen ons een volgende keer verdiepen in de oude wetenschappelijke instrumenten zoals telescopen, astronomische, wiskundige en navigatie-instrumenten en de experimenten die Galileo deed met beweging, gewicht, snelheid en versnelling.

We vervolgen onze stadswandeling naar de Piazza della Signoria. Daar wordt onze aandacht het eerst getrokken naar een grote, blote man. De bijbelse figuur David, die op het punt staat om de reus Goliath aan te vallen, staat daar in al zijn glorie. Naar verhouding zou het bovenlichaam te groot zijn. Ons lijkt hij echter perfect geproportioneerd, maar misschien lijkt dat alleen maar zo omdat hij op zo’n hoge sokkel staat.

Dat Cosimo I daar ook nog op zijn paard zat, midden op het plein, was mij op dat moment helemaal ontgaan. We rusten even uit onder de Loggia dei Lanzi. Onder deze beeldengallerij is het lekker koel.

De laatste Piazza die we die dag aandoen is de Piazza del Duomo. De dom is echt imposant en mooi. Het valt nog mee om een kaartje te bemachtigen voor de beklimming van de koepel. We bestijgen de 463 treden en worden getrakteerd op een adembenemend panorama over de stad. Binnenin zien we van dichtbij de fresco’s van Vasari die hemel en hel uitbeelden. Het was de moeite, maar niet voor mensen met hoogtevrees. De balustrade had gerust iets hoger mogen zijn.

Eindigen doen we onze dag in één van de vele restaurants. Om de eerste honger te stillen en als vorm van aperitiefhapje is het lekker om de crostini’s of bruschetta’s te proberen. Crostini’s zijn stukjes stokbrood met daarop ansjovis-, olijven- of tomatenpasta. De bruschetta’s zijn geroosterde sneedjes stokbrood ingesmeerd met olijfolie en knoflook. Vermits we nogal een stevige honger hebben, bestellen we deze vakantie voor het eerst een flinke pizza. Ook onze gelato mag die dag niet ontbreken.

 

 

Het centrum van Firenze

Op onze eerste dag aanschouwen we er . We slenteren over de Piazza della Signoria en hebben een panoramisch zicht …
» Het middelpunt van de stad

De tuinen en paleizen van Firenze

Na een verkwikkende nacht in onze aircogekoelde kamer en een stevig ontbijt gaan we op pad. Ons hotel valt erg in de smaak. De kamer is klein, maar gezellig en voorzien van alle comfort. De vele spots en lichtjes maken de kamer er wel niet energiezuinig op. Ook onder de regendouche kan je verder luisteren naar de film die zich afspeelt op het flatscreen in de kamer. Nu ja, veel heb je er niet aan want elke film wordt er in het Italiaans gedubd.

Vandaag doen we het wat rustiger aan. Onze dag komt traag op gang en ons ontbijt heeft meer van een brunch. We gaan terug op weg naar de Ponte Vecchio, maar deze keer steken we ze niet over.

We lopen er langsheen en volgen de Arno tot aan de Piazza G. Poggi. Vandaar klimmen we naar boven naar de Piazzale Michelangelo. Dit is één van de mooiste panoramische uitkijkpunten over Firenze. Intussen is het middag. De brandende zon doet ons de Piazzale ontvluchten richting Palazzo Pitti.

We wandelen door twee kleinere tuinen met zicht op het Forte di Belvedere. Eénmaal deze tuinen door, moeten we toch terug richting Arno om het paleis te kunnen bereiken. Brunelleschi ontwierp het paleis in opdracht van de bankier Luca Pitti. Luca was echter overmoedig. Hij wou de Medici’s de loef afsteken, maar dolf uiteindelijk het onderspit. Toen de erfgenamen van Pitti de bouwkosten niet langer konden betalen, kochten de Medici’s het gebouw. Wij zochten er verpozing in de Boboli-tuinen, maar je kan er ook een bezoek brengen aan de staatsievertrekken versierd met fresco’s en gobelijnen. De Medici’s verzamelden er de meesterwerken van vele kunstenaars zoals Botticelli, Titiaan, Tintoretto,…

Als afsluiter van die dag verdwalen we in de Oltrarnowijk. De Ponte Vecchio vormt de rechtstreekse verbinding tussen de historische stadskern en de wijk. Alvorens de goudsmeden er hun vaste stek kregen op de brug, werd deze bevolkt door visboeren en leerlooiers. Deze laatsten moesten wijken omwille van het vele lawaai en de stank die ze produceerden. Boven de brug loopt de Corridoio Vasariano. Deze gang verbindt het Palazzo Vecchio, via de Uffizi met het Palazzo Pitti. Zo kon de adel zich van hun woonst verplaatsen naar de administratieve gebouwen van het Uffizi en het stadhuis, zonder zich te moeten mengen onder het plebs.

Kerken en pleinen in Firenze

Op onze derde en laatste citytripdag steken we de Arno nog eens over en hebben we het bezoek aan een aantal piazza’s en kerken op het programma. Het eerste plein dat we aandoen is het Piazza Santa Maria Novella met de Basilica di Santa Maria Novella. Dit plein ligt dicht tegen het station, waar we eerst langsgaan om onze treinkaartjes naar Pisa te reserveren. Morgen vliegen we immers huiswaarts.

De Piazza Santa Maria Novella is bij ons bezoek één bouwwerf. Ze zijn het plein aan het renoveren. We lopen er langs en begeven ons naar de Piazza San Lorenzo. De gelijknamige kerk was de parochiekerk van de Medici’s. Wij zijn vooral geïnteresseerd in de Cappella dei Principi, het familiemausoleum van de Medici’s. De graftomben zijn van de hand van Michelangelo. Ons bezoek is een beetje teleurstellend. We hadden heel veel pracht en praal verwacht, maar het altaar staat in de stijgers. De renovatiewerken zijn blijkbaar al 8 jaar aan de gang. Het lijkt mij een donkere ruimte waardoor de schilderingen op de koepel en de omgevende ornamenten niet tot hun recht komen.

Het heeft eventjes geduurd voordat we de ingang van de kapel hadden gevonden. De San Lorenzo kerk is omgeven door marktkramen en straatventers die vooral handtassen, vesten, sjaals en andere lederwaren aanbieden. Er zullen ook wel veel nepprodukten tussenzitten en naar het schijnt moet je hier ook afbieden.

Even verder bevindt zich de Mercato Centrale. Dit twee verdiepingen tellend gebouw van steen, staal en glas herbergt de drukste markt van Florence. Groenten en fruit, salami’s en kaas, olijfolie en Toscaanse meeneemmaaltijden worden hier verkocht.

Het is een eindje stappen naar de Piazza Santa Croce. De Basilica di Santa Croce hadden we al gezien vanop de dom en nu gaan we deze kerk en aanpalend museum bezoeken. In deze gotische kerk wordt je aandacht het eerst getrokken naar de graftombes van beroemde Florentijnen zoals Michelangelo en Galilei. Het altaar staat terug in de stijgers, maar de fresco’s van Giotto zijn wel goed te bewonderen.

Onze dag sluiten we af op de Piazza della Repubblica. Dit was ooit de grootste markt voor levensmiddelen van de stad. Toen Firenze de hoofdstad werd van Italië werd het plein gerenoveerd. Het plein werd ook opgesmukt met een triomfboog, ter herdenking van de korte periode dat Firenze de hoofdstad was. Nu vind je er veel, ongetwijfeld dure cafés en kledingszaken, waar veel mensen zich alleen maar kunnen vergapen aan de peperdure vitrines.

Winkeltip: op zoek naar een reisgids Toscane? Bekijk dan deze (online) gids eens:

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen