menu

Portugese Synagoge Amsterdam

Amsterdam is de meest Joodse stad van Nederland. De eerste joden kwamen rond de zeventiende eeuw naar Nederland, vanuit Spanje en Portugal. In 1639 bouwden de Portugezen de eerste synagoge in Amsterdam, die tot op de dag van vandaag nog drukbezocht is.,

Het gebouw is niet sierlijk, maar des te dominanter. De bijnaam van de Synagoge is Snoge. Toen de synagoge gebouwd werd, was het de grootste van zijn soort ter wereld. In de synagoge is de Portugese bouwstijl duidelijk terug te vinden.

Ook de Joodse bibliotheek Ets Chaim is gevestigd in de Synagoge. Dit is de belangrijkste Joodse bibliotheek ter wereld. Er staan meer dan 30.000 Joodse boeken en kranten in en omvatten alle soorten Joodse studies die er ooit waren.

 Ook is er prachtige zeldzame Joodse literatuur te vinden. Voor wie deze synagoge kan waarderen, is een bezoek aan het Joods Historisch Museum zeker een aanrader. Hier vindt u nog meer Joodse geschiedenis en literatuur.

Hoewel de synagoge al eeuwen op het Jonas Daniel Meijerplein staat, is het nooit helemaal ‘gewoon’ geworden. Het gebouw domineert nog steeds alles in de wijde omgeving, het heeft een gigantische uitstraling.

Winkeltip: op zoek naar een reisgids Amsterdam? Bekijk dan deze (online) gids eens:

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen