menu

Ponte Rotto Rome

Deze brug is de oudste stenen brug van Rome en heeft spijtig genoeg haar huidige naam niet gestolen. De ‘gebroken brug’, wat de vertaling van Ponte Rotto is, bespaart u een groot stuk wandelafstand want de brug heeft slechts één boog meer over en dat terwijl ze ooit de gehele Tiber overspande! ,

De Ponte Rotto had vroeger de naam Pons Aemilius. De brug is gebouwd in 179 voor Christus in opdracht van Marcus Aemilius Lepidus en Marcus Fulvius Nobilior. De Via Aurelia, een belangrijke Romeinse weg, zou via deze brug de stad binnengekomen zijn.

De brug zou oorspronkelijk alleen stenen pijlers gehad hebben met een houten brugdek, maar toen een overstroming in 156 voor Christus het dek verwoestte, besloten Scipio Africanus en Lucius Mummius in 142 voor Christus stenen bogen op de pijlers te plaatsen. De brug kreeg echter heel wat te verduren, en in 12 voor Christus besloot Augustus dat ze opnieuw aangelegd moest worden. En zo geschiedde…

In 280 werd ze opnieuw verwoest en alweer werd ze gerestaureerd.Vanaf de 9de eeuw krijgen we de zoveelste naamwisseling. Ze wordt nu Pons Sancte Marie genoemd en zal nog heel wat verwoestingen ondergaan (onder andere in het jaar 1230 en 1557). Paus Gregorius XIII zal 25 jaar later de brug nogmaals herstellen.

In 1597 ten slotte kende Rome zijn grootste overstroming uit de geschiedenis. Slechts drie bogen van de brug bleven dit keer gespaard. Later werd direct naast de Ponte Rotto dan een nieuwe brug gebouwd, de Ponte Palatino. Hiervoor werden er nog twee bogen op de westelijke oever afgebroken.

Nog wat diverse weetjes over de brug:In 221 zou het dode lichaam van keizer Heliogabalus (wie dat ook moge geweest zijn) vanaf de brug in rivier gegooid zijn. Een tweede weetje is dat de brug door de jaren heen meer dan 10 verschillende namen heeft gekend!

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen