menu

Piazza Navona Rome

In een van de oudste buurten van Rome, de Campus Martius, vinden we de Piazza Navona. Het was keizer Domitianus die in 82-86 na Christus besloot op de plaats van het huidige plein een stadion te plaatsen. Dit moest dienst doen als plek voor atletiekwedstrijden, vandaar ook zijn langwerpige vorm. ,

Op de plaats waar vroeger de tribunes waren, gingen mensen vanaf de Middeleeuwen gebouwen vestigen. Zijn huidige indeling dankt het plein aan paus Innocentius X en dat in de 17de eeuw.

Op het plein zien we drie fonteinen, de Fontana del Moro, de Fontana dei Quattro Fuimi en de Fontana del Nettuno. De Fontana del Moro (de Moor) is origineel in 1576 ontworpen door Giacomo della Porta. Vroeger stonden er twee dolfijnen en een zeeschelp, maar deze werden weggehaald. De fontein kreeg pas later zijn naam door de Moor die te zien is in het midden. Hij is ontworpen door Bernini, eveneens in opdracht paus Innocentius X. De vier originele tritons bevinden zich in de Villa Borghese.

De Fontana dei Quattro Fuimi (de vierstromenfontein) is de fontein in het midden van het plein en valt meteen op. Alweer was Bernini de man die het ontwerp maakte. De beelden die te zien zijn, moeten vier belangrijke wereldrivieren voorstellen, namelijk de Ganges, de Donau, de Nijl en de Rio de la Plata.

Centraal staat een Egyptische obelisk die vroeger onder andere te vinden was in het Circus van Maxentius. Later is er aan de obelisk een duif met olijftak aangebracht, wat eveneens te zien was op het wapen van Innocentius X. Er zijn ook verschillende dieren te zien. Als laatste fontein vinden we de Fontana del Nettuno die ook ontworpen is door Giacomo della Porta. Later werd pas de Neptunusfiguur toegevoegd omdat de symmetrie op het plein ontbrak.

Verder zien we op het plein nog de kerk Sant’Agnese in Agone, gebouwd door de grote rivaal van Bernini, namelijk Francesco Borromini.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen