menu

Oude Lutherse Kerk Amsterdam

Aan het Spui, één van de meest bekende pleinen van Amsterdam, ligt de Oude Lutherse Kerk. Luther en Calvijn zijn namen die in elk Hollands geschiedenisboek keer op keer terugkomen, en het voortbestaan van deze Oude Lutherse Kerk ondersteunt dit.,

De kerk werd gebouwd in 1632 en 1633 onder leiding van Willem van Daelen, toen ter tijd een grote naam uit de architectuur. De kerk is tot 1962 gebruikt voor religieuze bijeenkomsten.

Speciaal: in de kerk bevindt zich een orgel van Johan Frederik Witte uit 1886. Daarnaast werd het gebouw eens gebruikt voor de allereerste vergadering van de Maatschappij tot Nut van t’ Algemeen, in 1790. Vanaf 1962 wordt het gebouw verhuurd aan de Universiteit van Amsterdam. Die heeft hier beschikking over bijna alle ruimtes in het gebouw en verzorgt hier niet alleen colleges maar ook lezingen.

Ook wordt de zaal wel eens gebruikt als aula voor speciale gelegenheden. Weetje: in 1925 verzakte de kerk en werd hij volledig gerenoveerd. Hierbij werden alle graven die onder de kerk lagen geruimd en het spookachtige verhaal gaat dat de geesten van deze geruimde lijken er nog altijd in de buurt rondwaren.

Winkeltip: op zoek naar een reisgids Amsterdam? Bekijk dan deze (online) gids eens:

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen