menu

Openbaar vervoer en parkeren Amsterdam

Reizen in Amsterdam gaat verreweg het snelste en gemakkelijkste met het openbaar vervoer. De binnenstad heeft het grootste openbaar vervoersnetwerk van Nederland. U kunt er gebruik maken van treinen, bussen, metro’s en trams om op uw plaats van bestemming te komen, en daarnaast staan er op elke straathoek wel taxi’s.,

Het is aan te raden om een kaart mee te nemen (van thuis, bij een toeristeninformatiepunt of op het centraal station) waar alle bus- tram- en metrolijnen op staan, want het is gemakkelijk verdwalen in de grote stad wanneer u per abuis de verkeerde richting op gaat.

Betalen voor het openbaar vervoer
Het betalen van het openbaar vervoer gaat sinds 2009 in alle grote Nederlandse steden via de ov-chipkaart. Deze zijn te verkrijgen op alle treinstations.

U krijgt een soort pinpas waarop u zelf een bepaald saldo zet. Op het moment dat u de bus, tram of metro in stapt, houdt u de streepjescode van de pas voor de lezer die bij de deur staat. Op dit moment bent u ‘ingelogd’. Het pasje houdt bij hoe ver u reist en hoeveel dat van uw saldo kost. Let er goed op dat u bij het verlaten van de tram, bus of metro uzelf weer ‘uitlogt’ door het pasje nogmaals voor de lezer te houden. Doet u dit niet, dan telt de pas automatisch kilometers door.

Kaartjes voor de trein zijn verkrijgbaar op alle stations van de Nederlandse Spoorwegen. Het handigste is om uw kaartje te pinnen bij één van de gele automaten die op alle stations voorin staan.

Taxi’s kosten in vergelijken tot de rest van Nederland veel geld, maar als u met een groep bent valt de prijs soms mee. Het starttarief van de taxi’s ligt tussen de zes en tien euro, afhankelijk van waar u opstapt. Let wel op dat u in een echte taxi stapt: sommige taxi’s rijden zwart en rekenen meer per kilometer, of nemen zelfs omwegen. De echte taxi’s herkent u aan de gele taxibordjes op het dak en de bedrijfssticker aan de achterkant.

Parkeren
Het is niet voor niets dat het reizen met het openbaar vervoer in Amsterdam vanaf alle kanten aangeprezen wordt. Zoals inwoners van Amsterdam, en mensen die er vaak komen zullen beamen: parkeren is er een ramp. Doordat de stad zo ontzettend vol is met mensen, winkels, terrassen en bezienswaardigheden, is er simpelweg weinig parkeerplaats.

Wilt u bijvoorbeeld naar de Dam? Dan kunt u uw auto misschien pas een kilometer verderop kwijt, de rest zult u toch moeten lopen of met het openbaar vervoer moeten doen. Daarbij zijn de parkeertarieven in Amsterdam ontzettend hoog. U betaalt al gauw 2 tot 3 euro per uur parkeren, een eind buiten het centrum, en dan zit vaak ook nog een maximum aantal uren parkeren aan verbonden.

Er zijn een paar parkeergarages in de stad, maar om te voorkomen dat deze al vol zijn als u er komt, of dat u steeds moet letten op de tijd die u nog mag parkeren, is het aan te raden rustig met het openbaar vervoer te reizen.

Winkeltip: op zoek naar een reisgids Amsterdam? Bekijk dan deze (online) gids eens:

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen