menu

Op een road trip: hoe bereid je je voor?

Road trips spreken tot de verbeelding. Het enige wat je nodig hebt is een auto (en wat brandstof natuurlijk) en je kunt gaan en staan waar je wilt. Veel mensen dromen van dit ultieme gevoel van vrijheid. Toch is zomaar vertrekken geen goed idee. Met de juiste voorbereidingen heb je onderweg een stuk minder zorgen en kom je minder snel voor vervelende verrassingen te staan.

roadtrip

Maak een plan (maar durf er ook van af te wijken)

Hoe mooi het ook lijkt om te gaan en staan waar je wilt, in de praktijk is een beetje planning wel handig. Ga van tevoren na hoe lang je ongeveer over bepaalde stukken zal doen, welke plaatsen je zeker wilt zien en of er genoeg overnachtingsmogelijkheden in de buurt zijn. Dat je een plan maakt, betekent echter niet dat je je hier altijd aan moet houden; durf ook spontane beslissingen te nemen en ergens langer te blijven of eens een zijweggetje in te slaan. Vrijheid is tenslotte wat een road trip zo spannend maakt!

Bereid je auto voor

Je bent afhankelijk van je auto tijdens een road trip. Controleer deze voor vertrek dan ook op eventuele mankementen. Bereid je daarnaast voor op onverhoopte pechsituaties, door de benodigde veiligheidsmiddelen in de auto te hebben en eventueel een pechhulp-abonnement af te sluiten. Ook aan te raden: je auto thuis al goed schoon en netjes maken. Je gaat er veel tijd in doorbrengen en tussen een berg lege verpakkingen zitten is niet prettig. Moet je nog een auto aanschaffen? Voor autovakanties is een auto met veel opbergruimte aan te raden, zoals de Dacia Logan.

Stel een playlist samen
Prachtige uitzichten worden nog mooier met de juiste soundtrack op de achtergrond. Saaie stukken worden opgevrolijkt door samen hard mee te zingen met jullie favoriete nummer. Maak voor vertrek een playlist en je weet dat je altijd je favoriete muziek bij de hand hebt, ook wanneer de radio-ontvangst ergens slecht is.

Zorg voor vermaak voor de kinderen
Ga je op vakantie met (jonge) kinderen? Vaak zijn zij minder onder de indruk van mooie vergezichten dan volwassenen en de verveling kan dan ook snel toeslaan bij urenlange autoritten. Neem voor onderweg genoeg spelletjes, (gezonde) snacks, boekjes of andere spullen mee die voor vermaak en afleiding zorgen. Bovendien helpt het om niet te lang achter elkaar te rijden, maar veel pauzes in te lassen.

Ga na wat voor jullie bestemming nodig is
Bovenstaande tips zijn algemene adviezen die voor iedere road trip gelden, maar waar je op moet letten hangt ook van je bestemming af. Bedenk goed welke zaken geregeld moeten worden voor het land of de landen waar jullie doorheen rijden, hoe de wegen er zijn, wat de regels zijn met betrekking tot autorijden, welke spullen je verplicht bij je moet hebben in de auto, hoe het klimaat is, enzovoorts.

Eerder schreven we al over de beroemde Route66, maar er zijn wereldwijd talloze prachtige autoroutes; ook dichter bij huis! Kijk voor inspiratie bijvoorbeeld eens op LosApos.

USA Roadtrip 2011 – Long Road Andy CC BY 2.0 Bepaalde rechten voorbehouden

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen