menu

Noorderkerk & Zuiderkerk Amsterdam

De Jordaan. Over deze Amsterdamse wijk zijn over de jaren heen honderden liedjes geschreven. De wijk wordt wel bestempeld als meest authentiek van heel de stad. Het is dan ook één van de weinige wijken die nog een voornamelijk oorspronkelijke Amsterdamse bevolking heeft.,

De Noorderkerk ligt precies in het centrum van deze wijk. Het is een Protestantse kerk, dus weinig opvallend. Het gebouw van binnen is ook somber gehouden, omdat de Protestantse geloofsovertuiging dit zegt. Weinig ornamenten, geen beelden, slechts een orgel en nodige banken.

Een bezoek aan de Noorderkerk is aan te raden omdat het één van de eerste kerken is die ooit werd gebouw om Protestante erediensten in te houden. De allereerste was de Zuiderkerk.

De Zuiderkerk bevindt zich in de Nieuwmarktbuurt. Het is een kerk in renaissancestijl, en daardoor wat meer versierd dan de Noorderkerk. Beiden zijn een bezoekje waard vanwege de historie achter de kerken, en de verhalen die er in beide kerken te beluisteren zijn van pastoors die er nu nog werkzaam zijn.

De Noorderkerk is geopend voor reguliere diensten, de Zuiderkerk al vanaf 1929 niet meer. Het gebouw van de Zuiderkerk wordt vandaag de dag gebruikt als informatiecentrum van de gemeente Amsterdam op het gebied van ruimtelijke ordening.

Winkeltip: op zoek naar een reisgids Amsterdam? Bekijk dan deze (online) gids eens:

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen