menu

Nieuwe Kerk & Oude Kerk Amsterdam

De nieuwe kerk vindt u op de Dam, pal naast het Koninklijk Paleis. De Oude kerk bevindt zich elders in de stad, namelijk op het Oudekerkseplein. De nieuwe kerk is niet de nieuwste kerk van Amsterdam, maar de Oude Kerk is wel de oudste.,

Het is zelfs het oudste monument van de hele stad. De Oude Kerk dateert uit 1300. In de tijd dat de Oude Kerk werd gebouwd, was Amsterdam in de verste verte nog niet de metropool die het nu is. Het was een klein vissersdorpje, dat viel onder de regering van het naastgelegen Ouderkerk.

Naast kerk, was het door de jaren heen een ontmoetingscentrum, schuilplaats, werkplaats, winkel, etcetera. Maar tegenwoordig is de kerk weer terug in haar oorspronkelijke functie.

 De nieuwe kerk is historisch ook zeer interessant, en van binnen vooral heel erg mooi. Ook deze kerk is, hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, één van de oudste monumenten van Amsterdam.

De kerk werd gebouwd aan het begin van de vijftiende eeuw en werd na die tijd nog veel malen verbouwd. De laatste verbouwing dateert uit 1540, daarna is de rest alleen nog bijgehouden.

De Nieuwe kerk, gelegen naast het Koninklijk Paleis, doet dienst als kerk voor speciale gebeurtenissen voor het Nederlandse koningshuis. Zo werd er in 2002 nog het huwelijk gesloten tussen kroonprins Willem Alexander en prinses Máxima.

Winkeltip: op zoek naar een reisgids Amsterdam? Bekijk dan deze (online) gids eens:

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen