menu

Naar de Verenigde Staten? Vraag een ESTA visum aan

Wanneer u op reis wilt gaan naar de Verenigde Staten, moet u er rekening mee houden dat u een speciaal ESTA visum aanvraagt. Als u dit niet doet, een ESTA aanvragen, kan de toezegging tot het land geweigerd worden. Hoe werkt dit precies en waar moet u vooral rekening mee houden?

© Pexels.com

Op vakantie naar Amerika
Amerika, ook wel de Verenigde Staten, is een populair vakantieland. Niet heel gek, want u kunt er alles vinden. Van schitterende natuurgebieden tot bruisende steden. Denk aan steden als New York, Chicago, Miami, Las Vegas, Los Angeles en San Francisco. Of wereldbekende natuurgebieden, waaronder de Grand Canyon en de Rocky Mountains. Tevens zijn er in Amerika gigantische pretparken waar de liefhebbers zich urenlang kunnen vermaken.

Ga goed voorbereid op pad
Wanneer u van plan bent om naar Amerika te reizen, zijn er wel wat zaken waar u rekening mee moet houden. Sinds de aanslagen in New York, is de grenscontrole in Amerika namelijk flink versterkt. Er zijn meer regels en als u zich daar niet aan houdt, is de kans groot dat u het land niet in mag. Dat klinkt misschien eng en spannend, maar het valt uiteindelijk best mee.

Visa Waiver Programma
Het Visa Waiver Programma wordt gebruikt om toestemming te krijgen om Amerika in te mogen. Hiermee hoeft er geen echt visum worden aangevraagd, maar kan de toestemming gemakkelijk online worden geregeld. Het Visa Waiver Programma is geïntroduceerd in 2009. Mensen uit België kunnen hier gebruik van maken zonder dat ze een heel visum aan moeten vragen. Dit systeem is ingevoerd, zodat er geen formulier meer ingevuld hoeft te worden in het vliegtuig. Het formulier dat wordt gebruikt om toestemming te krijgen om het land in te mogen is het ESTA-formulier.

© Pexels.com

ESTA-formulier
Wanneer u naar Amerika wilt, dient u het ESTA formulier in vullen. Doe dit altijd zo snel mogelijk nadat uw reis definitief is geboekt, zodat u zeker weet dat de toestemming op tijd wordt gegeven. Dit kan online gedaan worden en u dient antwoord te geven op verschillende vragen. Er zijn meerdere websites die het digitaal aanvragen van ESTA kunnen regelen. Sommigen vragen hier geld voor. U dient het formulier altijd zelf in te vullen. Een toerismebureau kan dit niet voor u doen. Let er op dat u de vragen zorgvuldig invult. Het invullen van verkeerde informatie kan ervoor zorgen dat u het land niet in mag.

Geldigheid ESTA
Nadat u het ESTA-formulier voor uw reis naar Amerika heeft ingevuld, is deze twee jaar geldig. U mag hiermee zo vaak als u wilt naar Amerika reizen, maar nooit langer dan 90 dagen. Ook wanneer u voor zaken of om te leren naar Amerika gaat, is het ESTA niet geschikt. Hier heeft u visum voor nodig. Het is niet mogelijk een ESTA te verlengen. Wanneer deze is verlopen, dient u simpelweg een nieuwe aan te vragen. Het duurt meestal niet langer dan een week tot de toestemming binnen is.

Ook voor overstappen
Ook wanneer u niet naar de Verenigde Staten reist, maar er wel onderweg over moet stappen, is een ESTA -formulier noodzakelijk om in te vullen. Dit wordt nog wel eens vergeten, omdat menen niet altijd beseffen dat ze op Amerikaanse grond komen. Ook wanneer u met een boot naar Amerika gaat, bijvoorbeeld tijdens een cruise, is het ESTA-formulier verplicht.

ESTA visum met spoed aanvragen
Het kan voorkomen dat u niet veel tijd meer heeft om uw ESTA met spoed visum aan te vragen. Dit komt bijvoorbeeld door een last-minute reis of door mogelijke andere omstandigheden. In zo’n geval is het mogelijk om met spoed een ESTA visum aan te vragen. Hier moet wel een extra toeslag voor betaald worden. Doorgaans krijgt u uw toestemming dan wel binnen een halfuur. Alleen indien er twijfel bestaat over de acceptatie, kan het iets langer duren.

© Reisfanaten.be

Eisen van het paspoort
Behalve het invullen van een ESTA-formulier, dient uw paspoort goed op orde te zijn. Zorg ervoor dat deze geldig is, en dat hij tenminste een halfjaar lang geldig is na terugkomst van uw reis. Houd er ook rekening mee dat u bij binnenkomst in Amerika uw vingerafdruk dient achter te laten. Ook wordt er een irisscan gemaakt. Dit wordt allemaal gedaan om de veiligheid van het land te waarborgen en het is belangrijk dat u hieraan meewerkt.

Uw toestemming kan worden teruggetrokken
Het komt wel eens voor dat er bij de Amerikaanse douane besluit u toch niet het land in te laten. Dit komt vooral voor wanneer mensen hun ESTA-formulier niet naar waarheid hebben ingevuld of wanneer er andere dingen naar boven komen die niet worden geaccepteerd. Wanneer u het land niet in mag, wordt u teruggestuurd met een volgende vlucht naar België.

Geen toestemming gekregen?
In sommige gevallen krijgt u al na het invullen van de vragen een weigering. Dit zal vooral gebeuren als u één van de vragen met ‘ja’ heeft beantwoord. Wanneer u überhaupt geen goedkeuring krijgt nadat u uw ESTA-formulier heeft ingevuld, kunt u het beste contact opnemen met de ambassade. Er kan dan gekeken worden of u alsnog een visum kunt krijgen voor uw reis naar de Verenigde Staten. In sommige gevallen is er simpelweg onbedoeld een verkeerd antwoord aangeklikt. De ambassade kan u hier gemakkelijk mee helpen. Het is uiteraard altijd wel beter om dit te voorkomen, dus let vooral goed op dat u het formulier correct invult.

Winkeltip: op zoek naar een reisgids over Zuidwesten van USA? Bekijk dan deze (online) gids eens:

Op zoek naar een reisgids New York City? Bekijk dan deze (online) gids eens:

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen