menu

Monasterio dos Jerónimos Lissabon

Bij de ingang van de haven van Lissabon, in de voorstad Belém, ligt het klooster van de Jerónimos. Het is één van de meest imposante gebouwen van Portugal en geeft de rijkdom in het tijdperk van de ontdekkingsreizen weer.,

De bouw ervan begon in 1502. Dit gebeurde in opdracht van koning Manuel I van Portugal naar aanleiding van zijn succesvolle terugkeer uit India. De werken werden bijna een eeuw later pas afgerond. De bouw werd gefinancierd door de belastingen van diverse kruiden (pepergeld) met 5 procent te verhogen.

Omdat het klooster gebouwd was op de zandbanken van de rivier, veroorzaakte de aardbeving van 1755 weinig schade. Tot 1883 diende het gebouw als klooster. Naast het graf van ontdekkingsreiziger Vasco da Gama (1460-1524) bevindt zich hier ook de tombe van koning Manuel.

Het klooster van Jerónimos heeft als koosnaam het “juweeltje van de Manueline-stijl” Deze exclusieve Portugese stijl is namelijk vernoemd naar Koning Manuel en combineert architectonische elementen vanuit de Gotische en Renaissanceperiode, samen met een Koninklijke en natuurlijke symboliek. Dit alles maakt het klooster tot een uniek en eerwaardig geheel.

In 1907 werd het klooster toegevoegd als Nationaal Monument. Sinds 1984 staat het op de Wereld Erfgoed Lijst van UNESCO.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen