menu

Milieusticker Duitsland: wat moet je weten

Ben je van plan om binnenkort naar Duitsland te gaan? Of je nu op vakantie gaat of voor je werk weg moet, het is goed om te weten dat Duitsland bepaalde milieuzones heeft waar een milieusticker verplicht is. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder. Dit artikel geeft antwoord op al je vragen. 

Milieusticker Duitsland wat moet je weten

© Pexels.com

Milieusticker
In Duitsland zijn er steden en gebieden die zijn aangewezen als milieuzone. Als je zo’n zone ingaat, ben je als automobilist verplicht om een milieusticker Duitsland op je auto te hebben. De milieusticker wordt in Duitsland ook wel ‘Umweltplakette’ of ‘Feinstaubplakette’ genoemd. Een ander woord voor milieuzone is ‘Umweltzone’. De ambitie van de Duitse overheid is om hiermee een betere luchtkwaliteit te stimuleren en mensen over te halen om het openbaar vervoer te gebruiken. Er zijn drie soorten stickers: groen, geel en rood. Rood is inmiddels niet meer toegestaan. 

Duitse steden met een milieuzone
Met de milieuzone wordt er geprobeerd om minder fijnstof in de lucht te krijgen. Sterk vervuilende voertuigen worden uit het centrum van de Duitse steden geweerd. Als je een milieuzone inrijdt, dan is dat duidelijk met borden aangegeven. Voor alle auto’s (ook elektrische!), bussen, vrachtwagens en campers is een milieusticker verplicht. De sticker werd voor het eerst geïntroduceerd in het jaar 2008 in de steden Berlijn, Keulen, Aken en Düsseldorf. Andere steden met een milieuzone zijn bijvoorbeeld Bonn, Dortmund, Duisburg, Frankfurt am Main, Hannover, Leipzig, Mannheim, Münster, München, Oberhausen en Stuttgart. In de stad Neu-Ulm kun je nog met een gele sticker terecht. In andere milieuzones alleen met een groene. 

Praktische tips
Goed om te weten: van binnenuit gezien moet de milieusticker rechtsonder op de voorruit geplakt worden. Is de sticker niet goed zichtbaar? Dan kun je een boete verwachten. Ben je op doorreis naar Zwitserland of Oostenrijk? De Autobahn maakt geen deel uit van de Umweltzone. Een sticker is dus niet verplicht op snelwegen die milieuzones doorkruisen. Oldtimers zijn vrijgesteld. Dat geldt ook voor voertuigen met een geldige Europese gehandicaptenkaart. Plaats de kaart wel goed zichtbaar achter de voorruit. Verder is het goed om te weten dat scooters, bromfietsen, snorfietsen, motoren, landwerktuigen en hulpdiensten geen sticker hoeven te hebben. 

Milieusticker Duitsland

© Pexels.com

Hoe je aan een milieusticker komt
Een milieusticker kun je gemakkelijk online aanvragen. Je krijgt hem dan binnen enkele dagen thuis gestuurd, vaak binnen 48 uur. In principe is de sticker onbeperkt geldig, mits je in dezelfde wagen blijft rijden. Krijg je een andere auto? Dan heb je een nieuwe milieusticker nodig. 

Het wordt zeer aangeraden om het gebruik van een milieusticker serieus te nemen. Zo’n sticker kost niet veel geld. Koop er dus een via deze site. Rijd je een milieuzone in Duitsland in zonder sticker of met een onjuiste sticker? In dat geval loop je het risico op een boete van ongeveer 80 euro.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen