menu

Met de auto op vakantie: waar moet je op letten?

Met de auto op vakantie: steeds meer mensen doen dat. Dat is ook niet zo gek, want we worden steeds meer ontmoedigd om te vliegen. Met de auto op vakantie is een prima keuze voor als je minder ver weg wilt. Maar het is ook dan belangrijk om je goed voor te bereiden. Wat moet je zoal meenemen?

© Pixabay.com

Maak je auto technisch gereed

Je auto technisch gereed maken is een van de belangrijkste voorbereidingen voordat je op vakantie gaat. Check voor je vakantie nog even de bandenspanning en de slijtage van het profiel. Test alle verlichting en vul de vloeistoffen bij. Het is ook handig als je eventueel wat reservemateriaal meeneemt. Denk bijvoorbeeld aan een noodhulppakket met startkabels en een sleepkabel. Je weet nooit wat er op vakantie kan gebeuren.

Het is ook handig om een EHBO-doos mee te nemen, evenals een gevarendriehoek en veiligheidshesje. In Nederland ben je niet verplicht om deze zaken bij je te hebben, maar in andere landen mogelijk wel. Verzekeraar Univé wijst daar op. Neem ook wat warme vesten, dekens, flesjes water en eten mee. Dat is fijn voor als je met pech langs de weg komt te staan.

Neem je belangrijke documenten mee

In het buitenland zijn documenten nog belangrijker dan in Nederland. Neem in ieder geval je paspoort of ID-kaart mee. Je hebt in Nederland al de plicht je te kunnen identificeren, maar in het buitenland ga je daar zeker voor op de bon. Neem ook je rijbewijs mee, en eventueel een internationaal rijbewijs (als je die hebt).

Een medisch paspoort kan handig zijn voor als je medicijnen meeneemt die niet zonder meer mogen worden ingevoerd in je vakantieland. Dit geldt bijvoorbeeld voor opiaten. Je moet hiervoor mogelijk ook eerst toestemming voor vragen. Dat regel je via het CAK. Je zorgpas is ook belangrijk, net als je groene kaart.

Zorg er ook voor dat je verzekeringen in orde zijn. Denk aan je reisverzekering en aan je autoverzekering. Kijk goed naar welke dekking je huidige autoverzekering biedt, en bepaal of je misschien moet uitbreiden door je aanvullend te verzekeren. Ook pechhulpverzekeringen (met een dekking voor pechhulp op reis) zijn fijn om te hebben.

© unsplash.com

Houd je aan de wetten en regels in je vakantieland

In het buitenland gelden vaak andere wetten en regels dan in Nederland. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je sneeuwkettingen mee moet nemen, als je de bergen in gaat. Dat is in onder meer Duitsland verplicht. Ook goed om op te letten: milieustickers en autovignetten. In Frankrijk geldt bijvoorbeeld zo’n vignet. Je kunt deze kopen op de officiële website van Crit’Air.

Rijstijlen kunnen ook verschillen. In Duitsland verwacht men van je dat je netjes en tijdig naar de rechterrijstrook rijdt als er een auto met een hogere snelheid aan komt. In Frankrijk mag je bijvoorbeeld niet rijden met teenslippers aan. Daar krijg je een gepeperde boete voor. Ook wegmarkeringen en borden kunnen er anders uitzien.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen