Van de voormalige Oostbloklanden ligt Tsjechië het dichtste bij België. Je hoeft slechts zo’n 600 km door Duitsland te rijden om de Tsjechische grens te bereiken. Naar de hoofdstad Praag is het nog ongeveer 200 km doorrijden. Hier volgen een aantal waardevolle tips voor de heen- en terugreis naar deze bezienswaardige stad.
1. Verdeel je reis over twee dagen
Met verkeersopstoppingen en wegomleggingen meegerekend kan een rit van Brussel naar Praag 10 tot 12 uur duren. Dit is best lang, zeker voor kinderen. Door zowel op de heenreis als terugreis een overnachting in Duitsland in te plannen, maak je de vakantie een stuk aangenamer. Per reisdag zitten jullie dan maar vijf tot zes uur in de auto. Een tweedaagse rit opent ook de mogelijkheid om onderweg attracties te bezoeken. In Duitse steden als Frankfurt am Main en Neurenberg is er veel te doen en zijn er voor elk budget voldoende hotels te vinden. Na een goede nachtrust en een ontspannen ontbijt is iedereen in de juiste stemming voor het tweede deel van de reis naar Praag.
2. Plan je route vooraf nauwkeurig
Met een online kaartendienst zoals Google Maps en Apple Maps is het mogelijk om je route tot in de detail te plannen. Je kunt zelfs een traject uitzetten waarbij snelwegen worden vermeden. In Tsjechië zijn de meeste snelwegen namelijk tolwegen, waarvoor je stickers moet kopen (bij een benzinestation of postkantoor). Thuis kun je de route makkelijk uitstippelen op het grotere scherm van je pc of laptop. Dit geeft een veel beter overzicht dan het scherm van je telefoon of gps systeem. Zowel Google Maps als Apple Maps bieden de optie om geplande routes van je computer naar je smartphone over te zetten. Op weg naar Praag kun je ook zonder een internetverbinding de kaarten opvragen.
3. Bekijk je autoverzekering
In Tsjechië en Duitsland ben je minder bekend met het verkeer en het rijgedrag van anderen, waardoor het kan voorkomen dat je sneller schade veroorzaakt. Bij standaardpolissen voor een autoverzekering zal je vaak de schadekosten moeten voorschieten, om deze achteraf te declareren bij de verzekeraar. Je auto verzekeren op een zodanige manier dat je zelf geen kosten hoeft te maken in het buitenland, is gelukkig ook mogelijk. Voor een dergelijke aanpassing hoef je meestal slechts 10 tot 20 euro per jaar te betalen
4. Tank zoveel mogelijk in Tsjechië
De brandstofprijzen in Tsjechië liggen lager dan in België en Duitsland. Voor zowel Euro 95 als diesel betaal je gemiddeld 15 cent minder per liter. Met een kleine inspanning kun je ervoor zorgen dat je met minder dan een kwart tank Tsjechië binnenrijdt. Eenmaal over de grens zul je al na 10 tot 20 kilometer diverse pompstations tegenkomen die het lagere lokale tarief bieden. Eventueel kun je een tankservice app (DirectLease, FuelNode etc.) op je telefoon installeren om makkelijk het voordeligste station op je route te vinden. Op de reis terug gooi je uiteraard je tank helemaal vol bij het laatste benzinestation in Tsjechië.
[…] volop in het vakantieseizoen en mensen stappen net als altijd in de auto richting de zon. Alle tips en voordelen van het op vakantie gaan met een benzineauto zijn bij iedereen al wel bekend. Ben je […]