menu

Markten van Trajanus Rome

Wie denkt dat winkelcentra een recent gegeven zijn, heeft het grondig mis! Al tussen 107 en 110 na Christus werden verschillende gebouwen opgetrokken, vlak naast het Forum van Trajanus. Deze gebouwen zouden samen het eerste ‘winkelcentrum’ genoemd worden. Mensen kwamen er samen om zaken te doen, en er waren opslagplaatsen, winkels en kantoren te vinden.,

De architect van dit gebouwencomplex was Apollodorus van Damascus, een van keizer Trajanus’ favoriete architecten en eveneens de ontwerpen van het Forum van Trajanus. Tijdens de Middeleeuwen zijn er nog enkele verdiepingen aan het complex toegevoegd.

Historici zijn ervan overtuigd dat het bovenste gedeelte van deze gebouwen ingericht werden als kantoren van waaruit de activiteiten geregeld werden die onderaan plaatsvonden. Onderaan vinden we de tabernae, dit waren de winkels, en dus het centrum van alle activiteit. Ze vormden een tongewelf met kleine raampjes en een grote opening aan de straatkant.

Verschillende producten werden hier aangeboden. Onder andere wijn, olie, groenten, vruchten en andere specerijen werden verkocht aan de Romeinse burgers. Mozaïeken sierden de wanden, en deze gaven vaak weer wat er precies verkocht werd.

Verder waren er onderaan twee grote zalen te vinden waar concerten plaatsvonden en toespraken gehouden werden. Het dak moest voldoende licht en ruimte creëren en bestond uit een groot betonnen gewelf steunend op pijlers. Deze lieten genoeg licht binnen om de verschillende winkels goed te kunnen zien, maar gaven toch bescherming tegen eventuele regen of een teveel aan zonlicht.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen