menu

Knekelhuis: Hallstatt in Oostenrijkse Salzkammergut

Hallstatt mag dan één van de fijnste dorpen zijn in de Oostenrijkse Salzkammergut, het herbergt ook iets lugubers. Boven het meer en de daken van de typische huisjes, op een terras naast de katholieke parochiekerk, verrijst immers het knekelhuis.

Netjes opgeblonken en keurig opgestapeld liggen er massa’s menselijke beenderen en honderden schedels van de (ex-)inwoners sinds het begin van de 18de eeuw te pronk. Wie er een plaats kreeg, had al een 15-jarig verblijf in de gewone grond achter de rug. Als het kerkhof te klein werd, werden de skeletten – alleen die van volwassenen – opgegraven en verhuisden achter de tralies van het ‘Beinhaus’.

Plaatselijke ‘artiesten’ kalligrafeerden eerst de naam van de dode op de schedel en versierden zijn overblijfselen met allerlei bloemmotieven. Onder de schedels kregen vervolgens de scheenbenen een plaatsje. Om de tien jaar wordt een grote kuis gehouden en komen er andere (ex-)inwoners hun stekje opeisen.

Eén geruststelling misschien: alleen ben je er nooit want jaarlijks komen zowat 250.000 bezoekers.

Winkeltip: op zoek naar een reisgids Oostenrijk? Bekijk dan deze (online) gids eens:

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen