menu

Kazerne Dossin in Mechelen

In 1756 gaf Keizerin Maria Theresia van Oostenrijk de opdracht om de kazerne te bouwen. In het gebouw zouden Oostenrijkse soldaten verblijven. Aan de architectuur van het gebouw is duidelijk te zien dat zo goed mogelijk met de eisen van de opdrachtgever rekening gehouden werd. De kazerne wijkt af van de stijl van lokale gebouwen en is meer verwant met het Weense classicisme.

In 1781 kocht de staat de kazerne van de stad Mechelen. Tot 1940 kreeg het gebouw een militaire taak. Het kreeg verschillende functies: depot voor verschillende regimenten, wapendepot en bijdepot van het 7e Linieregiment. In 1936 kreeg de kazerne zijn huidige naam. Het werd vernoemd naar Luitenant Geraal Emile de Dossin de Saint Georges. Hij was op dat moment bevelhebber van het regiment. Vandaag wordt de Luitenant Generaal vereerd als oorlogsheld. Hij speelde een belangrijke rol in de slag om de IJzer.

kazerne dossin

In 1942 krijgt de kazerne een heel andere invulling. Ze wordt niet langer gebruikt als depot maar als verzamelkamp voor Joden en zigeuners. Door de centrale ligging, de spoorlijn vlakbij en gesloten structuur werd het gezien als het ideale deportatiecentrum. 25 482 Joden en 352 zigeuners werden tussen juli 1942 en september 1944 verzameld. En daarna weggevoerd naar Auschwitz-Birkenau en enkele kleinere kampen. Slechts 5% keerde daar levend van terug.

Vandaag is kazerne Dossin een plaats van herinnering. Er wordt dieper ingegaan op de vervolging van Joden en zigeuners in België. Het museum wil vooral aantonen dat een spiraal van toenemend massageweld uiteindelijk leidde tot de genocide. Kazerne Dossin werkt daarom rond 3 thema’s: massa, angst en dood. Het is volledig chronologisch opgebouwd. Verspreid over 5 verdiepingen hangen de portretfoto’s van alle gedeporteerden. Zo wil men deze mensen opnieuw een gezicht geven. En duidelijk het contrast maken met de massa die hen vervolgde.

kazerne dossin portretten

Contact:
Tel: + 32 (0) 15 29 06 60
Fax: + 32 (0) 15 29 08 76
E-mail: info@kazernedossin.eu
E-mail: reservaties@kazernedossin.eu
Adres: Kazerne Dossin, Goswin de Stassartstraat 153, 2800 Mechelen, België

Openingsuren:
Maandag  – vrijdag: 09u00 – 17u00
Zaterdag – zondag:  09u30 – 17u00

Gesloten: woensdag, 25 december, 1 januari, 25 en 26 september (Rosh Hashana – Joods Nieuwjaar)en 4 oktober 2014 (Jom Kippoer)

Toegangsprijzen:
10 euro: volwassenen individueel
8 euro: volwassenen in groep
6 euro: volwassnene individueel (tijdelijke tentoonstelling)
4 euro: jongeren (-21 jaar)
Gratis: kinderen (-10 jaar)

Winkeltip: op zoek naar een reisgids Krakau & Auschwitz? Bekijk dan deze (online) gids eens:

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen