menu

Joods Historisch Museum Amsterdam

Het Joodse geloof en Amsterdam zijn al sinds jaar en dag onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al eeuwen is het grootste deel van de Joodse gemeenschap gevestigd in Amsterdam, en dit is terug te vinden op allerlei manieren.,

Zo is bijvoorbeeld de bijnaam van Ajax, Ajacieden (Ajax is de grootste voetbalclub van Amsterdam) Joden. Ook is er in de afgelopen eeuwen heel wat gebeurd in Amsterdam dat Joden aan de stad bindt, en andersom. Zo woonde misschien wel de beroemdste Jodin aller tijden, Anne Frank, jarenlang in een grachtenpand in Amsterdam, waar ze haar wereldberoemde dagboek schreef.

Er is dan ook geen betere plaats om een Joods museum te plaatsen dan Amsterdam. De website van het museum zelf zegt: ‘Het Joods Historisch Museum verzamelt objecten en kunstvoorwerpen die een relatie hebben met de religie, cultuur en geschiedenis van de joden in Nederland’.

Hoewel het een historisch museum is, is het gebouw verre van ouderwets. De inrichting en rondleidingen zijn modern en spannend, en naast de gewone museumhallen is er ook een mediatheek, waarin een enorme verzameling Joodse boeken, video en audio te vinden is.

In het museum zelf zijn meer dan elfduizend kunstobjecten te bewonderen, variërend van historische tot ceremoniële tot moderne Joodse kunst en gebruiksvoorwerpen met een speciale betekenis.

Leuk om erbij te vermelden is dat slechts vijf procent van de gehele collectie van het museum tentoongesteld wordt. De rest van de collectie wordt bewaard in een depot in Amsterdam en is af en toe te zien tijdens speciale exposities.

Winkeltip: op zoek naar een reisgids Amsterdam? Bekijk dan deze (online) gids eens:

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen