menu

Hollandsche Schouwburg Amsterdam

De Hollandsche schouwburg is een sierlijk gebouw met een gruwelijk verleden. In de tweede wereldoorlog werd de voormalig schouwburg gebruikt als deportatieplaats voor joden. Vanuit de schouwberg werden meer dan 100.000 joden vervoerd en vermoord in de naam van het nazi-regime van Hitler.,

Ook diende het gebouw als strafkamp voor joden die langer in Amsterdam moesten blijven. De schouwburg is gesitueerd in wat de oorspronkelijk jodenbuurt van Amsterdam was, en diende in de jaren voor de oorlog op de eerste plaats als plaats voor ontspanning, plezier en geluk.

Vanuit deze tijd is helaas weinig bewaard gebleven en de schouwburg is ook vandaag de dag voor sommige Amsterdamse joden nog een te moeilijke plaats om te bezoeken. Nu, meer dan een halve eeuw na deze gruwelijkheden, is de schouwburg omgebouwd tot museum en educatieplaats over de oorlog en over de holocaust.

De schouwburgzaal, die diende als tijdelijke verblijfplaats voor joden die gedeporteerd zouden worden, is afgebroken en op die plaats is nu een binnenhof. Ook is er een gedenkruimte in het gebouw waarin alle Nederlandse joden die omkwamen in de holocaust, worden herdacht.

Een bezoek aan de schouwburg kan emotioneel zijn en zal zeer zeker een blijvende indruk op u achterlaten.

Winkeltip: op zoek naar een reisgids Amsterdam? Bekijk dan deze (online) gids eens:

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen