menu

Het paleis van Margaretha van Oostenrijk in Mechelen

Margaretha van Oostenrijk was de enige dochter van Maximiliaan I van Oostenrijk en Maria van Bourgondië. Ze kwam in 1507 naar Mechelen als landvoogdes van de Nederlanden. Haar woonpaleis werd het Hof van Savoye. Dit is nu bekend als het paleis van Margaretha van Oostenrijk. Het paleis is één van de eerste renaissancegebouwen in de Lage Landen. Margaretha van Oostenrijk verbleef hier tot haar dood in 1530.

paleis Margareta van Oostenrijk

In 1546 zorgde de ontploffing van Zandpoort voor schade aan het gebouw. In 1561 kreeg het paleis een andere functie. Het werd de residentie van Antoine Perrenot de Granvelle. Hij was de rechterhand van Filips II en eerste aartsbisschop van Mechelen.

De stad Mechelen kocht het gebouw in 1609 terug. Zo kon de Grote Raad er zetelen van 1616 tot 1796. Onder leiding van provinciaal architect Leonard Blomme kreeg het uiterlijk van het complex een “verbetering” in neo-renaissance stijl. De werken duurden van 1876 tot 1885.

Vandaag is het Gerechtshof hier gevestigd.Het paleis heeft nog steeds een prachtige tuin. En op de gevel ziet u het wapenschild van Margaretha. Daarnaast dat van keizer Karel en een beeld van vrouwe Justitia.

Openingsuren:
Elke werkdag: 7u30-18u00
Tijdens het weekend en op feestdagen: 9u00-20u00

Waar?
Keizerstraat 20
2800 Mechelen

Winkeltip: op zoek naar een reisgids Oostenrijk? Bekijk dan deze (online) gids eens:

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen