menu

Het meest reisvriendelijke paspoort (ook in coronatijd)

Het coronavirus gooide de laatste maanden flink wat roet in het eten als het om reizen gaat. Kon je voorheen met jouw Nederlands paspoort nog naar 200+ landen reizen, waarbij je voor de meeste landen geen visum nodig had, nu geldt voor veel landen een inreisverbod voor Nederlanders. Toch staan we in de Henley Passport Index, de ranking voor ’s werelds meest reisvriendelijke paspoort, nog steeds op een mooie zesde plek. Maar daarbij moet worden gezegd dat tijdelijke reisbeperkingen en –restricties niet in de ranking zijn meegenomen.

Wat betekent een reisvriendelijk paspoort voor reizen in het algemeen? En voor reizen naar Amerika in het bijzonder? Wat is de situatie in coronatijd? En wat kunnen we verwachten als alles weer normaal is? Je leest het hier.

Het meest reisvriendelijke paspoort (ook in coronatijd)

© Pixabay.com

Wat is de Henley Passport Index?

De Henley Passport Index is een ranking van de meest reisvriendelijke paspoorten ter wereld. Al jarenlang staat Nederland in de top 10, met in 2011 tot en met 2015 zelfs een derde plek. De Index laat zien naar welke landen je allemaal kunt reizen en voor welke landen je een visum nodig hebt. Als Nederland staan we op een mooie zesde plek, wat betekent dat ons paspoort ondanks corona nog steeds heel reisvriendelijk is. Maar alle tijdelijke reisverboden zijn in de Index niet meegenomen. Daarnaast neemt de lndex ook de reisadviezen van de Nederlandse overheid niet mee.

Wat betekent een reisvriendelijk paspoort voor reizen in het algemeen?

Als we de tijdelijke reisbeperkingen en –restricties buiten beschouwing laten, heb je met het Nederlands paspoort een heel reisvriendelijk paspoort in handen. Een reisvriendelijk paspoort van een ander land kopen, wat veel superrijke met een niet-reisvriendelijk paspoort vaak doen, is zeker niet nodig. Zelfs nu heb je met het Nederlands paspoort nog toegang tot 200+ landen (tijdelijke restricties buiten beschouwing gelaten), waarbij je voor 186 landen geen visum nodig hebt. Voor de overige 40 landen is een visum wel vereist.

Wat betekent een reisvriendelijk paspoort voor reizen naar Amerika?

Als Nederlander naar Amerika reizen kun al jaren zonder visum. Wel heb je een ESTA nodig. ESTA is de afkorting van het Electronic System for Travel Authorisation, een geautomatiseerd systeem dat ze in Amerika gebruiken om te controleren of reizigers toestemming hebben om naar het land te reizen. Een ESTA verschilt van een visum door de vereisten op juridisch gebied en is ook veel makkelijker online aan te vragen. Je hoeft er dus niet voor naar een ambassade en jouw ESTA aanvraag is binnen maximaal 72 uur goedgekeurd.

Wat zegt de score op de Henley Passport Index in coronatijd?

Alle tijdelijke reisverboden en de reisadviezen van de Nederlandse overheid zijn dus niet in de Henley Passport Index meegenomen. Hoe reisvriendelijk jouw paspoort in coronatijd is, bekijk je op de website van de Rijksoverheid. Daar vind je een landkaart met reisadviezen waarop je kunt zien of de overheid reizen op dit moment aan- of afraadt en of er een inreisverbod geldt.

Een inreisverbod voor reizigers uit Nederland hanteert Amerika al een tijdje. En mocht het inreisverbod door een uitzondering niet gelden, dan moet je na aankomst verplicht 14 dagen in quarantaine. Ook het reisadvies vanuit de Nederlandse overheid is voor Amerika al een tijd oranje. Dat betekent dat reizen naar het land wordt afgeraden en je er alleen naartoe moet reizen als het echt niet anders kan.

Wat kunnen we verwachten als alles weer normaal is?

Behoudt Nederland zijn zesde plek in de Henley Passport Index als de coronacrisis achter ons ligt of gaan er dingen veranderen? Experts verwachten dat de pandemie op de lange termijn niet heel veel effect zal hebben op de Index. Alles zal min of meer weer zo zijn als het was voor de coronacrisis. Het kan wel zijn dat het beleid rondom visums verandert. Nu is dat vooral gebaseerd op de economische en geopolitieke status van een land. Het kan zijn dat gezondheidsaspecten in de toekomst ook worden meegenomen, waardoor de posities van landen op de Index wellicht wat gaan verschuiven. Lees het volledige artikel op CNN Travel.

Wat als je weer naar Amerika kan reizen?

Er komt een tijd dat we de coronacrisis achter ons laten en we weer zorgeloos kunnen reizen. Ook naar Amerika. Een visum heb je dan niet nodig, maar een ESTA aanvragen wel. Een ESTA aanvragen kan op ieder moment en het reisdocument is 2 jaar geldig. Mocht er dus onverhoopt iets gebeuren waardoor de reis niet door kan gaan, dan kun je hem binnen 2 jaar alsnog gebruiken.

Zodra het plannen van een reis naar Amerika weer mogelijk is, koop je jouw ESTA heel makkelijk bij E-visums.nl: hét erkende visumbureau waar je als reiziger jouw visums en elektronische reisdocumenten aanvraagt.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen