menu

Heerlijk Andalusië

Andalusië is een autonome regio in het zuiden van Spanje. Veel mensen kennen deze regio bijvoorbeeld van de Costa del Sol en van de steden Sevilla, Granada, Malaga en Cordoba. Voordelige vluchten en een goedkope Zaventem parking maken een trip naar Andalusië gemakkelijk en zeer schappelijk in prijs.

Heerlijk Andalusie

© Pixabay.com

Ligging en indeling

Andalusië ligt aan de Middellandse Zee, Gibraltar ligt ook vlakbij. Aan de westkant ligt Portugal. Grofweg kunnen we Andalusië verdelen in drie gebieden. In het noorden vinden we de Sierra Morena. In het oosten en zuiden ligt de Sierra Nevada, met o.a. de hoogste bergtop van 3.482 meter, de Mulhacèn. Daar tussenin is de enorme vallei van de rivier de Guadalquivir gelegen en een beschermd moerasgebied, Marismas del Guadalquivir.

Sevilla, de stad met flamenco roots

Sevilla, de aantrekkelijke hoofdstad van Andalusië, ligt aan de genoemde Guadalquivir. Daardoor kunnen de wat grotere zeeschepen de stad bereiken. Sevilla heeft veel aanbod op het gebied van cultuur en kunst. Maar ook in economisch en politiek opzicht is dit de meest belangrijke stad in het zuiden van Spanje.

Wat je zeker moet bezichtigen in Sevilla is de kathedraal met de Giralda, een prachtige klokkentoren. In heel Europa zijn alleen de Sint-Pietersbasiliek en de St. Paul’s Cathedral hogere kerkgebouwen. Ook het Koninklijk Paleis Alcazar is de moeite van het bezoeken waard, net als een andere toren, de Torre de Oro.

Als je dan toch in Sevilla bent: in de wijk Triana is de flamenco ontstaan. Men vermoedt dat deze indrukwekkende dans een mengeling is van zigeunermuziek en Moorse, christelijke, Indiase en Joodse invloeden.

Heerlijk Andalusi

© Pixabay.com

Andere steden en gebieden

Ook Cordoba, Granada en Sevilla zijn interessante steden als je liefhebber bent van geschiedenis en cultuur. Als wintersporter komt de Sierra Nevada je vast niet onbekend voor. Dit gebied heeft diverse sportieve mogelijkheden. Buiten het winterseizoen kan je er mooie wandelingen maken en is berg- en rotsklimmen er ook populair.

Culinair Andalusië

Het zal je niet verbazen dat je ook in Andalusië kunt genieten van heerlijke tapas, de bekende Spaanse borrelhapjes. Hier worden deze vaak genuttigd onder het genot van een glas sherry, waar Andalusië ook bekend van is. In de kustplaatsen spelen tonijn en garnalen vaak de hoofdrol in diverse visgerechten. Maar in totaliteit is vis niet van groot belang in de regionale economie.

Aantrekkelijk klimaat

De ligging aan de Middellandse Zee heeft uiteraard grote invloed op het klimaat. Andalusië heeft gemiddeld genomen warme (tot hete) en droge zomers, en zachte winters. Door de uitgestrektheid van de regio en de grote hoogteverschillen zijn er echter ook grote klimatologische verschillen. Het is daardoor mogelijk om bijvoorbeeld op dezelfde dag te skiën en te zwemmen in de zee. Daarover gesproken: zowel de Costa del Sol als de Costa de la Luz zijn nog immer erg populaire vakantiegebieden.

Goede bereikbaarheid

Andalusië heeft meerdere vluchthavens, waarvan dus Malaga de bekendste is. Een goedkope parking en scherp geprijsde vluchten maken een trip naar Andalusië wel erg aantrekkelijk. Ter plaatse kan je ook gebruik maken van een hogesnelheidslijn tussen Sevilla en Madrid, die ook nog afbuigt naar Cordoba.

2 reacties op “Heerlijk Andalusië”

  1. Sam schreef:


    Blijft een geweldige bestemming!

  2. Wintersport in Spanje - Reisfanaten schreef:


    […] in Noord-Afrika liggen. Dat is wel een hele bijzondere ervaring tijdens een wintersportvakantie. Andalusië is sowieso een heerlijke plek voor een […]

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen