menu

Heb je een visum nodig voor Turkije?

Ook komende zomer trekken weer duizenden Vlamingen richting Turkije voor hun welverdiende vakantie. Al enkele jaren is Turkije enorm populair. Vooral als je de Turkse Rivièra bezoekt, zul je hier veel Belgen tegenkomen. Zon, zee en strand en dikwijls een all inclusive resort staan garant voor een geslaagde vakantie. Nu vergt het boeken en voorbereiden van je reis naar Turkije natuurlijk wat regelwerk, maar vergeet daarbij niet dat je ook nog een visum moet aanvragen en dit geldt voor alle gezinsleden.

Wat is een Turks visum?

Het Turkse visum wordt ook wel e-visum genoemd omdat het enkel elektronisch aan te vragen is. De visumplicht geldt voor reizigers die Turkije bezoeken om toeristische of zakelijke redenen. Maar wat houdt een Turks visum in? Het visum is een officiële toestemming van de Turkse immigratiedienst dat je het land mag betreden. Het Turkse visum kan per persoon worden aangevraagd, maar ook een groepsaanvraag is mogelijk als er met meerdere personen wordt gereisd. Ook als je met minderjarige kinderen naar Turkije reist dienen zij een eigen visum te hebben. Omdat de politieke situatie in Turkije gevoelig is voor veranderingen, is het altijd verstandig om actueel reisadvies voor Turkije te raadplegen en op te volgen. 

Turkije
© Pixabay.com

De voorwaarden voor het aanvragen van een Turks visum

Voor het aanvragen van een Turks visum moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Bekijk voor het aanvragen daarom eerst de voorwaarden. Als je niet voldoet aan deze voorwaarden is het elektronisch aanvragen van het visum niet zinvol. In sommige gevallen, als het bijvoorbeeld om zaken betreffende het paspoort gaat, kun je ze zelf oplossen. Anders kan het nodig zijn om je te melden bij het Turkse consulaat. De voorwaarden voor het aanvragen van een visum voor Turkije:
• Je reist naar Turkije met als doel een vakantie of voor zakelijke doeleinden. 
• Voor Turkije heb je een Belgisch of een Nederlands paspoort nodig en een ID-kaart mag ook. 
• Een paspoort moet nog minimaal 6 maanden na aankomst in Turkije geldig zijn. 
• Met het e-visum is het niet toegestaan om te studeren aan een Turkse onderwijsinstelling of in dienst te treden bij een Turkse werkgever. Als dit het doel is, meld je dan bij het Turkse consulaat voor alle informatie over het visum Turkije. 

Turkije
© Pixabay.com

Wanneer heb je geen visum voor Turkije nodig?

Er zijn gevallen dat het niet nodig is om een Turkse visum aan te vragen. Dit geldt bijvoorbeeld als je niet rechtstreeks naar Turkije reist. Reis je met het vliegtuig naar een ander land en maak je een tussenstop in Turkije, dan is het aanvragen van een visum voor Turkije niet nodig. Voorwaarde is dan wel dat je het vliegveld niet verlaat. Maak je een cruise en doe je tijdens de cruise ook Turkije aan? Dan is in principe een Turks visum niet nodig. Voorwaarde hierbij is alleen dat je niet langer dan 72 uur aan wal blijft. 

Wanneer moet je je melden bij het Turkse consulaat?

Als jij niet aan bovenstaande voorwaarden voldoet voor het aanvragen van een e-visum voor Tukije, dan moet je je melden bij het Turkse consulaat. Als je geen paspoort of ID-kaart bezit dan is het verstandig om er één bij je gemeente aan te vragen. Wil je met andere verblijfsvergunningen naar Turkije reizen, meld je dan ook bij het Turkse consulaat. Daarnaast kun je ook geen e-visum aanvragen als je een vrachtwagenchauffeur, een archeoloog of een documentairemaker bent. Ook in deze gevallen zul je je bij het Turkse consulaat moeten melden als je toch toegang tot Turkije wilt hebben. 

Turkije
© Pixabay.com

Geldigheidsduur van het Turkse visum

Een visum voor Turkije gaat in op de aankomstdatum. Het visum is 180 dagen geldig en je mag in deze periode maximaal 90 aaneengesloten dagen in Turkije verblijven. Maar het is ook mogelijk om binnen het termijn van 180 dagen meerdere keren naar Turkije te komen, ook telkens weer met een maximum van 90 aaneengesloten dagen. Je hoeft dus bij een nieuw bezoek aan Turkije binnen 180 dagen geen nieuw visum aan te vragen. 

Hoe een e-visum naar Turkije aanvragen?

Het online aanvragen van een visum naar Turkije is heel eenvoudig en binnen enkele minuten geregeld. Ga hiervoor naar www.visumbuitenland.be en vul hier het aanvraagformulier voor een Turkse visum in. Hier vind je ook alle informatie over het visum Turkije. Houd je paspoort gereed en ook moet je de paspoortgegevens hebben van gezinsleden of groepsleden als je een groepsaanvraag doet. Na het indienen van de aanvraag kun je betalen (24,95 per visum) met Bancontact, creditcard of PayPal. Een visum wordt meestal binnen drie dagen per e-mail geleverd. Je hoeft je visum niet uit te printen, je mag het ook digitaal tonen vanaf je smartphone. Vertrek je al op zeer korte termijn naar Turkije? Dan kun je een spoedaanvraag doen. In de meeste gevallen krijg je dan binnen 14 minuten je e-visum in de e-mail. 

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen