menu

Gegroet Mao in Beijing

Overal zie je groepjes Chinese toeristen met hetzelfde petje, voorafgegaan door de gids met een megafoon en een vlagje. Het is er ontzettend druk en Chinezen maken er een hobby van om elkaar te fotograferen. Wij willen juist foto's maken zonder mensen, maar zij gaan ook op onze foto’s overal voor of opstaan.

Samen met honderden Chinezen wachten we in een lange rij om een bezoek te brengen aan het Mausoleum van Mao Zedong. Op commando schuifelen we steeds een stukje verder en al bij al gaat het toch behoorlijk snel. Veel Chinezen kopen bloemen en leggen die bij de glazen veranda neer. Hier ervaren we het eerste bedrog. We zien hoe de bloemen terug worden verzameld en opnieuw worden doorverkocht. Mao ziet er nog puntgaaf uit. Het is niet te geloven dat deze man, die zoveel leed veroorzaakte, nog zo wordt vereerd.

De Verboden Stad is een groot complex van tempels en poorten die de meest fantastische namen hebben en omgeven worden door een brede diepe gracht en een muur van tien meter hoog. Hier kwam de gewone sterveling niet binnen en verbleef enkel de keizer met zijn hofhouding, concubines, paleiswachten en eunuchen.

Het is er ontzettend druk. Dat de Chinezen met veel zijn, hebben we intussen wel al gemerkt. In ieder straatje komt je een stroom mensen tegemoet. We gaan naar de ietwat rustigere Kolenheuvel. Het is een park achter de Verboden Stad met een heuvel van waarop je een mooi uitzicht hebt op de stad. Daar valt je pas de symmetrie in bouwstijl op.

We eindigen onze dag in een hotpot restaurant en aangezien we een Chinese kaart voorgeschoteld krijgen, lijkt het ons beter om aan te duiden op de tafels naast ons wat we willen eten. Het wordt dan nog een hels en geduldig karwij om vlees, groente en aardappels uit de dampende hotpot te vissen met de stokjes.

,We starten onze citytrip in Beijing bij het Tiananmen-plein dat gelegen is voor de Verboden Stad. Het Plein van de Hemelse Vrede is heel groot. In 1989 werd hier het eerste studentenprotest tegen de communistische partij bloedig beëindigd. Midden op het plein bevindt zich het mausoleum van Mao Zedong.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen