menu

Ga mee op een weergaloze treinreis door Lapland

Altijd al eens een reis dwars door Lapland willen maken? Zuiderhuis geeft je de kans om mee te gaan op een fabelachtige treinreis, die dit prachtige gebied van noord naar zuid doorkruist. De reis begint in Kiruna, de grootste stad van Lapland en de meest noordelijke stad van Zweden. Kiruna bevindt zich op ongeveer 200 km afstand boven de poolcirkel. Kiruna staat bekend om de ijzermijn, de outdooractiviteiten en het culturele leven. Bovendien is men hier met een ruimtevaartproject bezig.

© Zuiderhuis.be

Kiruna en Gällivare
Na een heerlijk ontbijt wordt de reis naar Gällivare ingezet. Gällivare is een schilderachtig plaatsje dat 100 km ten noorden van de poolcirkel ligt. Geniet vanaf de berg de Dundret van het prachtige uitzicht over het omliggende natuurreservaat en het toendralandschap. Dit unieke gebied staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In deze streek wonen de Sami, de oorspronkelijke inwoners van Lapland. Bovendien vind je hier de hoogste berg van Zweden, de Kebnekaise en talloze wandelpaden. Verder kun je in deze streek genieten van de middernachtzon en de rendieren!

Gällivare, Jokkmokk, Vilhelmina en Östersund
De volgende dag begint de reis pas goed. Je gaat aan boord van de Inlandsbanan. Dit is de 1296 km lange spoorlijn die loopt van Gällivare in het noorden tot aan Kristinehamn in het zuiden van Zweden. Op een deel van deze spoorlijn boemelt in de zomermaanden een rode toeristentrein door een prachtig landschap met bossen en dalen. Vandaag stopt de trein in Jokkmokk, een stadje waar in de winter veel Sami bijeenkomen. In Jokkmokk vind je een klein museum en twee prachtige kerken. Geniet van heerlijk lokaal voedsel, zoals rendiervlees, vis en bessen. Verder kun je in de buurt schitterende wandeltochten maken. Na een welverdiende nachtrust gaat de reis verder, dwars door Lapland en over de poolcirkel naar de plaats Vilhelmina. Dit is een pittoresk plaatsje met houten huizen en een kerk. Als je weer opstapt, rijd je Lapland uit en ga je op weg naar de stad Östersund. Deze plaats ligt aan de oevers van het grote meer Storsjön. In Östersund kun je heerlijk eten en gezellige cafés bezoeken. Tevens is er een leuk openluchtmuseum waar je door de Zweedse geschiedenis reist.

Östersund, Mora en Stockholm
De trein zet koers door de uitgestrekte wildernis van Härjedalen. Dit is een natuurgebied waar bruine beren, kuddes rendieren, elanden en lynxen leven. De eindbestemming van het traject met de rode toeristentrein is de stad Mora. Deze stad biedt alles wat de moderne mens nodig heeft. De volgende dag kun je met de gewone trein verder naar Stockholm reizen om er de cultuur op te snuiven. De route naar Stockholm is prachtig. Je komt langs het Siljan-meer en je ziet onderweg betoverende landschappen aan je voorbij trekken. Veel Zweden gaan in deze streek op vakantie. Geniet vooral van het uitzicht! In Stockholm kun je vervolgens de historische binnenstad aanschouwen met de prachtige steegjes en kasseienstraten.

Ontdek de volledige reisroute op de website van Zuiderhuis.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen