menu

Friezenkerk Rome

Een echte Nederlandse kerk in Vaticaanstad, ze bestaat! Deze kerk dateert uit 1141 en is gebouwd in de buurt van het Sint-Pietersplein tegen de heuvel Janiculus. Ze is sinds 1990 terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.,

Waar nu de Friezenkerk te vinden is, was 1200 jaar geleden de woonplaats van een Friese kolonie. In die tijd hadden vele volkeren die naar Rome afzakten een eigen wijk. Van de oorspronkelijke Friezenkerk was niets meer terug te vinden. Ook nu is nog slechts de toren te zien van de kerk gebouwd in 1411. Er is wel nog een oud altaar aanwezig waar een schilderij van Ricciolini te zien is.

De aartsengel Michaël duikt overal op, ook hier dus. Hij staat afgebeeld met zijn zwaard nadat hij in Rome een einde had gemaakt aan de pestepidemie. De Friezenkerk ontleent haar naam niet aan het huidige Friesland of aan de bevolking die het Fries beheerst. Het Latijn was nog steeds de schrijftaal, en als het over de Lage Landen ging, werd het woord ‘Fries’ gebruikt om iemand aan te duiden die hier vandaan kwam. Pelgrims konden hier onderdak vinden als ze in Rome aankwamen. Er vindt op zondag een misdienst plaats in het Nederlands.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen