menu

Elfstedentocht

Zodra de winter begint, hoopt elke Fries op een stevige vorst. Want als het lang en hard genoeg vriest, kan de Elfstedentocht doorgaan! Deze tocht over natuurijs leid je ongeveer 200 kilometer lang over sloten en meren van stad tot stad. En dat lijkt makkelijker dan het is. Deze tocht wordt niet voor niks de “Tocht der tochten” genoemd.

Het vertrek- en eindpunt van deze schaatsroute is Leeuwarden. De andere steden die je onderweg tegenkomt zijn Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum.

Elfstedentocht Molen

Elke deelnemer krijgt een stempelkaart. Verspreid langs de route staan geheime controleposten. Hier moet je je kaart laten afstempelen. Kom je op tijd weer aan in Leeuwarden en heb je alle stempels verzameld? Dan krijg jij het felbegeerde elfstedenkruisje!

Jammer genoeg gaat de Elfstedentocht niet elk jaar door. Er zijn strenge regels waaraan de route moet voldoen. Zo moet het ijs over de ganse tocht minimum 15 cm dik zijn. We kennen steeds minder strenge winters. Maar om deze populaire tocht niet verloren te laten gaan, zijn er nu enkele alternatieven.

Elfstedentocht Publiek

Elk jaar in mei wordt de Elfstedenwandeltocht georganiseerd. In vijf dagen leg je het hele parcours af. De eerste vier dagen loop je telkens meer dan 40 km. De laatste dag doe je het rustig aan en stap je minder dan 30 kilometer. Je kan je ook inschrijven voor één dag van deze vijfdaagse.

Meer een wielerfan? Dan is de Fietsenfstedentocht misschien wel iets voor jou. Zoals de naam al zegt, kan je het parcours dan al fietsend verkennen. Een echte aanrader!

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen