menu

Elevador de Santa Justa Lissabon

Elevador de Santa Justa ofwel de Santa Justa-lift is een 45 meter hoge lift. Het verbindt de Santa Justa-straat, in het centrum van Lissabon, met het hoger gelegen Carmoplein. De lift is een belangrijke, toeristische attractie voor de stad. Elevador Santa Justa is ontworpen door één van de leerlingen van Gustave Eiffel; Raoul Mesnier de Ponsard. Hij was een ingenieur die oorspronkelijk uit Frankrijk kwam.,

De lift werd in 1902 gebouwd. Wie goed naar Elevador de Santa Justa kijkt, ziet dat de stijl erg lijkt op die van de Eiffeltoren in Parijs. Aanvankelijk werd de lift door stoom aangedreven. Een paar jaar later (1907) elektrisch.

De hele lift is van gietijzer gemaakt en rondom versierd met neogotische figuren. De twee liftkooien zijn echter van hout. In elke liftkooi kunnen 24 mensen. De lift brengt bezoekers naar de wijk “Bairro Alto” of “Hoge wijk”. Bovenop de lift is een café gevestigd waar je een prachtig zicht hebt op ruines van de Carno-kerk, de stad en de Taag.

Tegenwoordig wordt de lift wordt door Carris geëxploiteerd. Dit is het bedrijf dat onder meer het bus- en tramvervoer in Lissabon exploiteert. De lift is echter in opdracht van Empresa do Elevador do Carno gebouwd. Zij exploiteerde de lift in de beginjaren.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen