menu

De reisverzekering – alles wat u moet weten

Of u nou op vakantie gaat met de familie, of een avontuurlijke reis alleen gaat maken, reizen is leuk en spannend, maar een ongelukje zoals een fotocamera die kapot valt, of een koffer die kwijt raakt, kan de hele reis verpesten, en flink zwaar op uw budget drukken. Om de financiële schade van deze ongelukjes te beperken, nemen veel mensen een reisverzekering, maar wat is nou de beste, is deze echt noodzakelijk en hoe vraagt men deze aan? Dit artikel legt u alles uit over de reisverzekering.

De reisverzekering – alles wat u moet weten


Wat is een reisverzekering?
Onder een reisverzekering vallen verzekeringen die u vergoeden voor materiële of persoonlijke schade die u kunt oplopen tijdens uw reis. Het is dus belangrijk, voordat u een reisverzekering afsluit, om goed te kijken wat binnen deze verzekering precies vergoed wordt. Deze verzekeringen kunnen binnen uw reisverzekering vallen:

  • Annulatieverzekering: Deze verzekering vergoed een eventuele annulatie van uw reis in geval van bijvoorbeeld ziekte of een noodgeval.
  • Internationale bijstandsverzekering: Deze verzekering kan u bijstand bieden in het buitenland voor bijvoorbeeld medische of juridische noodzakelijke diensten.
  • Ongevallenverzekering: Deze verzekering dekt de kosten in het geval van overlijden of permanente invaliditeit die het gevolg zijn van een ongeval tijdens uw reis.
  • Verzekering voor vertraging of verlies van bagage: Indien u uw bagage (tijdelijk) verliest, kunt u met deze verzekering uw eerste noodzakelijke aankopen vergoed krijgen.
  • Verzekering voor vertraging vliegtuig of internationale trein en gemiste aansluitingen: Deze verzekering vergoed eventuele kosten die gemaakt zijn naar aanleiding van een vertraging, een annulatie van de vlucht of treinreis, of een gemiste aansluiting.
  • Voertuigverzekering: Indien uw voertuig in het buitenland moet worden weggesleept of is gestolen, vergoed deze verzekering de bijbehorende kosten.

Reisverzekeringen – Waarom heb ik die nodig?

Als u op vakantie gaat, denkt u liever niet aan ongelukjes die kunnen gebeuren onderweg, zoals een mobiele telefoon of fotocamera die kapot vallen, het breken van een been op wintersport, of een vlucht die geannuleerd moet worden omdat u op het laatste moment toch niet op vakantie kunt gaan die week. Toch zijn dit zaken die iedereen kunnen overkomen. Natuurlijk zijn dit soort situaties op zich zelf niet leuk, maar een reisverzekering kan op z’n minst de financiële schade verminderen en zorgen dat u de kosten (gedeeltelijk) vergoedt krijgt. Wél is het belangrijk om van te  voren goed na te gaan waar u precies voor verzekerd bent, zodat u niet voor een onaangename verrassing komt te staan.


Waar kan ik een reisverzekering afsluiten?

Voor degenen die een reisverzekering zouden willen afsluiten, zijn er verschillende opties. Zo worden er vaak reisverzekeringen aangeboden door de reisbureaus of vliegtuigmaatschappijen waar de vakantie bij geboekt wordt. Ook verschillende banken en verzekeringskantoren kunnen een losse reisverzekering aanbieden. Toch zijn deze vaak redelijk prijzig en bestaat er een goedkopere en betere optie, namelijk de reisverzekering verbonden aan uw kredietkaart. Zo is er een breed gamma van kredietkaarten die gratis reisverzekeringen aanbieden. Alles wat u moet doen om de reisverzekering van uw kaart te activeren is in de meeste gevallen alleen de reis volledig betalen met uw kredietkaart.

Zoals eerder aangegeven, zijn er wel verschillen in de dekking van de reisverzekeringen van de verschillende kredietkaarten, waardoor het van belang is om van te voren alle kredietkaarten te vergelijken zodat u de kaart kunt kiezen die het beste bij uw behoefte past.

Kredietkaarten en andere voordelen

Een van de meest bekende aanbieders van kredietkaarten voor mensen die veel reizen, is American Express, wiens kaarten ook wel Amex-kaarten genoemd worden. Deze kaarten bieden naast een uitgebreide reisverzekering ook nog andere voordelen zoals een spaarsysteem voor bijvoorbeeld airmiles of punten, die dan in te wisselen zijn voor vlieg- of treintickets. Daarnaast geven sommige kaarten ook toegang tot luxe luchthavenlounges. Wél is het zo dat over het algemeen Amex-kaarten wat minder vaak geaccepteerd worden dan Visa- en MasterCard-kredietkaarten.

Het is trouwens niet alleen voordelig om uw vakantie met uw kredietkaart te betalen. Op andere aankopen kan u bijvoorbeeld, afhankelijk van de kaart, van een aankoopverzekering genieten die u vergoed in geval van diefstal of beschadiging, voor zowel online aankopen als voor aankopen in de winkel. Ook hebben de meeste kaarten een spaarsysteem voor kortingsbonnen en cadeautjes, of kunt u zelfs geld terug krijgen op uw aankopen met het cashback-programma.

Wel moet u er rekening mee houden dat u met de meeste kredietkaarten een percentage van uw uitgaven of geldopnames aan gebruikskosten moet betalen. Het verschilt per bank hoe hoog dit percentage is en of dit ook in de Eurozone geldt.

Niemand denkt graag aan wat allemaal mis kan gaan op vakantie, maar door simpelweg uw volledige vakantie te boeken met uw kredietkaart, kunt u vaak makkelijk en voordelig genieten van een reisverzekering. Zo kunt u met een gerust hart op vakantie gaan, en mocht er toch wat mis gaan, dan bent u tenminste verzekerd!

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen