menu

De Europese ziekteverzekeringskaart

De Europese ziekteverzekeringskaart

Het zal je maar overkomen. Je bent op reis in een Europees land en je wordt ziek tijdens je vakantie. Wachten tot je terug thuis bent doe je uiteraard niet, dus heb je medische hulp nodig in het land waar je verblijft. Maar je hebt uiteraard geen ziekteverzekering in dat land. En wie weet hoe duur het wel is? Met de European Health Insurance card (De Europese ziekteverzekeringskaart) die je ophaalt in je nationale ziekenkas zijn dit allemaal vragen waar je niet hoeft mee in te zitten.

European Health Insurance Card

© Reisfanaten.be

Wat is de European Health Insurance Card (De Europese ziekteverzekeringskaart)?

De European Health Insurance Card (EHIC) is een gratis kaart dat je toelaat om medische hulp te verkrijgen tijdens je tijdelijke verblijf in een van de 28 EU-landen, Ijsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Je medische hulp verkrijg je dankzij deze kaart bij dezelfde voorwaarden en kost als de personen verzekerd in het betreffende land. Deze medische kaart kun je verkrijgen bij je nationale ziekenkas.

Wat zijn de voordelen?

De kaart is het fysieke bewijs dat je verzekert bent in een EU-land. Dankzij die kaart ziet de hulpverstrekker dat het gaat om iemand die goed verzekerd is en dus recht heeft op noodzakelijke zorg. Een ander voordeel is dat de kosten voor de behandeling achter de schermen wordt geregeld. Zelf hoef je dus op dat moment niets voor te schieten.
Let wel dat de European Health Insurance Card geen vervangmiddel is voor de bestaande reisverzekering. Waar een reisverzekering eveneens instaat voor privé-hulp en eventuele reddings- en repatriëringskosten, doet de EHIC-kaart dit niet. Het is geen garantie op een gratis behandeling (afhankelijk van het land waarin je verblijft), noch is het bedoeld om je reiskosten voor een behandeling te vergoeden.

Een veilig vangnet

De kaart betekent een vangnet voor reizigers die in Europa verblijven. Naar de dokter of naar het ziekenhuis in het buitenland zal met de European Health Insurance Card op administratief vlak alvast een stuk eenvoudiger worden. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken om het betalen van je dokter of hospitaal. In sommige landen wordt wel verwacht dat de kost ter plaatse wordt betaald maar in dat geval verloopt de terugbetaling op een soepele manier. Je uitgaven zullen worden terugbetaald volgens de regels van het land waarin je de behandeling verkreeg. De kaart is echter enkel geldig als het gaat om een ongeplande noodzaak van medische hulp. De kaart is persoonsgebonden dus ieder lid van het gezin heeft er een nodig en is geldig voor een maximumperiode van twee jaar.

Hoe aan te vragen?

De kaart is eenvoudig aan te vragen bij je ziektekostenverzekering/mutualiteit. Doe dit best enige tijd voor je vertrek en hou er rekening mee dat de kaart persoonlijk is. Vergeet dus eventuele andere leden van je familie niet.

Apps

Hoewel de European Health Insurance card (De Europese ziekteverzekeringskaart) niet kan gedownload worden, heb je wel de mogelijkheid om via de app aan de nodige informatie te raken omtrent de kaart. Hoe gebruik je de kaart? Naast de handige informatie bevat de app ook enkele noodnummers, een lijst met verzekerde behandelingen en kosten, informatie over hoe je je kosten kunt terugvorderen en wat te doen in het geval dat je je kaart verliest.

Winkeltip: op zoek naar een reisgids IJsland? Bekijk dan deze (online) gids eens:

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen