menu

Dam Amsterdam

‘Alle duifjes op de Dam sjalalalie, sjalalalaa, ja die weten hoe het kwam, sjalalalie, sjalalala. Want ze zaten op jouw schoot, sjalalalie, sjalalala, en je gaf ze stukjes brood, sjalalalie, sjalalala.’ Alle duifjes op de dam is misschien wel een van de bekendste liedjes die ooit over Amsterdam gemaakt zijn. Duiven horen bij de Dam, al zolang als het plein er ligt.,

De vele toeristen die er rondlopen voeren deze verwende duiven. De Dam is het centrale plein van de hoofdstad, een enorm plein, van 100 bij 200 meter. De dam is geliefd onder toeristen zowel als Amsterdammers, omdat het dé locatie is voor veel grote feesten en evenementen, zoals de Nationale Dodenherdenking van de tweede wereldoorlog op vier mei.

De dam is op zichzelf al indrukwekkend, en er liggen ook nogal een aantal belangrijke gebouwen aan. Zoals de Madame Tussauds, de Nieuwe Kerk van Amsterdam en het Nationaal herdenkingsmonument. Maar het belangrijkste gebouw aan het damplein is toch wel het Koninklijk Paleis, dat op sommige momenten ook toegankelijk is voor publiek.

Maar zelfs op ‘gewone’ dagen is er genoeg te doen op de dam. Vanwege haar centrale ligging en ruimte opzet is het een geliefde plaats voor straatmuzikanten, theatermakers en mimispelers om hun kunsten te vertonen.

Ook de jaarlijkse kermis vindt plaats om de dam, en het is eveneens een geliefde plaats voor protesten en feesten, bijvoorbeeld op Koninginnedag.

Winkeltip: op zoek naar een reisgids Amsterdam? Bekijk dan deze (online) gids eens:

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen