menu

Colosseum Rome

Het Colosseum was het grootste amfitheater in het Romeinse Rijk en dat grootse gevoel overmant je nog steeds bij het betreden ervan. De afmetingen zijn immens (188 m bij 156 m, met zo een 48 m hoogte) en het uitzicht is prachtig.,

Het is gebouwd in de eerste eeuw na Christus door de Flavische keizers. Deze keizers waren aan de macht van 69 tot 96. De bouw is begonnen door Vespasianus in 72 en voltooid in 80 onder de heerschappij van Titus. Domitianus, de opvolger van deze laatste, voegde er nog een verdiep aan toe alsook een aantal gangen en vertrekken onder de arena.

Het zou zijn huidige naam ontlenen aan het 35 meter hoge standbeeld, de Colossus van Nero, dat naast het amfitheater terug te vinden was. Al beweren sommigen dat het te maken heeft met de reusachtige afmetingen van het gebouw zelf.

Het Colosseum heeft veel te verduren gekregen. Een blikseminslag, diverse aardbevingen en zelfs als leverancier voor materiaal bij de bouw van andere gebouwen waaronder de St-Pietersbasiliek.

Het waren er vroeger in elk geval legendarische tijden, want Titus zorgde bij de opening voor 100 dagen durende spelen. Brood en spelen was de manier om het volk gunstig te stemmen en daar maakten de machtshebbers naarstig gebruik van. Iedereen kent natuurlijk de beroemde gladiatorengevechten, maar ook wilde dierengevechten vonden hier plaats. Slaven, oorlogsgevangen, veroordeelde criminelen en een enkele keer zelfs vrije Romeinse burgers en keizers namen het op tegen elkaar en tegen de wilde beesten.

Er heerst hier dus jammer genoeg ook een droevig sfeertje, als je bedenkt dat historici schatten dat er tussen de 300 000 en 500 000 mensen gestorven zijn in het Colosseum. Op 7 juli 2007 werd het verkozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen.

Winkeltip: op zoek naar een reisgids Rome? Bekijk dan deze (online) gids eens:

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen