menu

Beurs van Berlage Amsterdam

De beurs van Berlage is een nationaal monument dat aan het einde van de negentiende eeuw ontworpen werd door Hendrik Berlage. De beurs van Berlage is hoekig en strak, in tegenstelling tot andere gebouwen die er in de tijd gebouwd werden.,

Berlage brak hiermee met alle architectonische regels die er tot dan toe gelden in de stad. Mede hierom wordt hij ook nu nog geroemd om zijn futuristische kijk op de architectuur. Er wordt wel gezegd dat na de bouw van de beurs de bouwstijl in Amsterdam volledig veranderde naar de moderne bouwstijl van nu en in 1999 schreef de union des architectes het gebouw bij op de lijst van 1000 belangrijkste gebouwen van de twintigste eeuw.

De beurs van Berlage diende tot 1987 daadwerkelijk als beurs. Er waren verschillende zalen, waaronder de graanbeurs en de effectenbeurs. Toen de beurs meer ruimte nodig kreeg, vertrok deze naar een ander gebouw.

Naast de beurszalen bevonden zich in het enorme gebouw onder andere een politiebureau, een postkantoor, een bank van lening en de rijkstelefoon. Op dit moment dient het gebouw voornamelijk als locatie voor belangrijke plechtigheden en congressen.

In 2002 trouwde de burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, kroonprins Willem Alexander en prinses Máxima in de Grote Zaal van de beurs.

Winkeltip: op zoek naar een reisgids Amsterdam? Bekijk dan deze (online) gids eens:

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen