menu

Aquaduct van Aguas Livres Lissabon

Op last van koning Dom João V werd in 1731 begonnen met de bouw van het "Free Water" aquaduct ook wel “Aguas Livres” genaamd. Het aquaduct was nodig om Lissabon van schoon drinkwater te voorzien. Architect was Manuel de Maiais.,

Het project werd gefinancierd met een extra belastingen op vlees, olijfolie, wijn en andere producten. Na de bouw werd het aquaduct ook als voetgangersbrug gebruikt. Door de vele berovingen en zelfmoorden kwam daar op een geven moment een einde aan.

Het aquaduct heeft een totale lengte van 58 km en bestaat uit 109 stenen bogen; destijds de hoogste stenen bogen ter wereld. Daarmee kwam het aquaduct zelfs in het Guiness Book of Records te staan.

Het meest zichtbare deel van Aguas Livres zijn de 14 bogen verspreid over de Alcantara vallei. De grootste boog is 65 meter hoog, met een overspanning van 29 meter. De totale bouw van het aquaduct duurde 68 jaar. Verbazingwekkend is dat het aquaduct de aardbeving van 1755 overleefde.

Het aquaduct is altijd erg belangrijk voor Lissabon geweest. Het heeft de stad ruim twee eeuwen lang van water voorzien. Sinds 1967 is Aguas Livres niet meer actief.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen