menu

De Almabtrieb: een kleurrijke Tiroolse traditie

Waar het einde van de zomer voornamelijk een tijd is waarin we afscheid moeten nemen van het warme weer en de zorgeloze zomeravonden, wordt er in deze tijd een groots festival gehouden in Tirol. Dit kleurrijke spektakel wordt ook wel de Almabtrieb genoemd, en markeert het moment waarop het vee van de hoge bergtoppen naar de stallen in de valei worden geleid.

Almabtrieb stoet

© Tirol Werbung

Wanneer de dieren afscheid moeten nemen van de vele weilanden waar ze konden grazen worden ze op allerlei verschillende manieren versierd en wordt de oogst van het jaar gevierd. Deze kleurrijke taferelen maken het Almabtrieb festival zeker de moeite waard tijdens een bezoek aan Tirol in september en oktober.

De feestelijke optocht
Tijdens de Almabtrieb worden maar liefst 110.000 koeien, 70.000 schapen, 5.500 geiten en 2.000 paarden vervoerd in meerdere lange en kleurrijke optochten. Deze optochten vinden verspreid over heel Tirol plaats, maar de grootste spektakels zijn te vinden in de buurt van het Alberg en Kaisergebergte. Toeristen en lokale bewoners komen samen om naar de optocht te kijken en feest de vieren. Het vee wordt versierd met uitbundige koebellen, hoofdtooien en andere decoraties. Naast de optocht worden er veelal andere activiteiten gehouden op de dag van de Almabtrieb. Er wordt gegeten, gedronken, er zijn activiteiten voor kinderen en er worden soms grote markten georganiseerd. Het festival is daarom een groot feest voor de bewoners van Tirol, maar ook een uitstekend dagje uit wanneer u deze streek bezoekt.

TirolWerbung_384174

© Tirol Werbung

De oorsprong van de Almabtrieb
Het terugbrengen van het vee naar de stallen in de vele valeien in Tirol is niet alleen praktisch, maar heeft ook een symbolische betekenis. De versieringen van het vee zijn grootser en uitbundiger wanneer de oogst van dat jaar zeer goed is geweest. Hiermee willen de boeren hun dank betuigen aan de schepper, omdat hun vee goed beschermd is en voor onheil is behoed. Bovendien is het festival een viering van de terugkomst van de herders die gedurende de zomer boven de boomgrens verbleven, de zogeheten Almerern. Met dit festival laat Tirol aan zijn bewoners en bezoekers zien wat voor een rijke boerentraditie het gebied heeft.

TirolWerbung_383981

© Tirol Werbung

Waar en wanneer?
De Almabtrieb vindt ieder jaar plaats in de maanden september en oktober. De meeste optochten worden in september gehouden en zijn overal in de regio te vinden. De grootte van de festivals kan per dorp of gebied verschillen. Het is daarom verstandig om tijdens het verblijf in Tirol te informeren naar de meest indrukwekkende optochten in de regio. Wanneer u kinderen bij zich heeft is het ook interessant om een festival te bezoeken met leuke extra activiteiten. Sommige festivals focussen zich enkel op één enkel soort dier, zoals een speciale schapen- of runderenoptocht. Er is vrijwel elke dag in september een optocht te vinden in Tirol, dus u kunt altijd wel ergens genieten van dit prachtige traditionele spektakel.

Meer informatie over de Almabtrieb vind je op de website van Tirol.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen